– Bröd är en konst, säger bagaren Pernilla Boström.

Och särskilt då det här brödet. Som hon bakar runt en ask med en profetia om en finansiell nyhet två dagar framåt i tiden, nedskrivna av magikern Malin Nilsson. Som i sin tur säger att bröd är ett väldigt ärligt medium, det går inte att bryta upp och sätta ihop, inte att baka nytt som ska kännas två dagar gammalt.

Två dagar senare bryts brödet, som övervakats med webkamera, på magishowen Zero magic.

Samma vecka disputerar konstnärsduon Goldin + Senneby (eller formellt bara Simon Goldin, för att passa det akademiska systemet, men Jakob Senneby deltar också) med den första konstnärliga avhandlingen på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Den är långt ifrån det sedvanliga, med mastig skriftlig dokumentation.

Pernilla Boströms bröd ingår i konstprojektet.

Här ingår i stället magishowen som en del i konstnärsduons tioåriga projekt om finansvärlden, skatteparadis och undandragande/outsoursing (konsten framförs av andra, som bagaren och magikern). Andra delar av den konceptuella konsten har visats på Finansinspektionen, Handelshögskolan och Tensta konsthall (”Standardlängden av ett mirakel” som innehöll en lång novell av Jonas Hassen Khemiri).

Duon har infiltrerat sin konst i den finansiella världen och skickat in en patentansökan på en process som ett verkligt företag använder sig av för att tjäna pengar. Blankning, konsten att vinna på att ett företag förlorar i värde, tas också upp i magishowen och besökaren erbjöds att investera i en blankningskampanj mot ett börsnoterat företag.

Vad stod det då i asken i brödet? Jo, det som utlovats, den dagens nyhet i Dagens Industri: ”Karin Hessius vill överge minusräntan”. Penningpolitiken är inte längre trovärdig, anser hon.

– Zero Magic, säger magikern.

Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna (som brukligt med avhandlingar) men konstprojektet väcker många tankar om illusion och verklighet, i såväl konsten som den finansiella världen.

 

Konst/avhandling

Zero magic: Shifting the valuation convention
Konstnärlig doktorsavhandling av Goldin + Senneby