©SCANPIX SWEDEN, 2001-01-04. Utansjˆ pappersbruk utanfˆr H‰rnˆsand. Ulf Wallin, maskinfˆrare. Foto: Ralf Bergman/SCANPIX Code: 60140

Foto: Ralf Bergman/TT

De 4 000 maskinförarna i Seko har fått ett nytt avtal som ger i snitt 695 kronor mer i plånboken per månad. Avtalet slöts en och en halv vecka innan det gamla löpte ut av parter som var överens om det mesta.

– Ja, förhandlingarna har skett i god anda, vi har varit överens om mycket, säger Thomas Brännström, ombudsman på Seko, till Sekotidningen.

Avtalet med Maskinentreprenörerna, ME, har ingen individgaranti, men i de fall som man inte kommer överens lokalt utgår 695 kronor till alla. Det ettåriga avtalet håller sig inom industrins riktmärke för löneökningarnas storlek på 2,2 procent.

– Vi har dessutom fått med bra skrivningar om drog- och alkoholkontroller, huvudentreprenörsansvar och förbättrade krav på vad en lönespecifikation ska innehålla, säger Thomas Brännström.

Det innebär bland annat rätt för facket att se listor på de underleverantörer som företagen anlitar och därmed kunna kontrollera om de har kollektivavtal. På lönespecifikationerna ska framgå hur hur mycket av den årliga arbetstidsförkortningen på 34 timmar som den enskilde utnyttjat eller fått ut i pengar.