Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

 Dilma Rousseff. Foto: Felipe Dana-TT

Dilma Rousseff. Foto: Felipe Dana-TT

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff tänker inte ge upp kampen om makten.

– Jag kommer att kämpa till slutet, säger Rousseff till The Intercept i sin första intervju efter beslutet om att hon ska ställas inför riksrätt.

Efter en över 20 timmar lång debatt för drygt en vecka sedan röstade senaten för att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt.

Formellt handlar anklagelserna mot presidenten om att hon brutit mot budgetregler genom att maskera ett underskott inför valet 2014 — men själv har hon framhärdat att detta inte är något brott, att det hela är en förklädd kupp från höger.

– Det är inget allvarligt brott, precis som det inte är ett brott mot budgeten. Det är inget brott, säger Dilma Rousseff i en intervju med den amerikanske journalisten Glenn Greenwald för The Intercept.

Dilma Rousseff är avstängd under rättegångsprocessen, som kan pågå i upp till sex månader, vilket inneburit slutet på Arbetarpartiets 13 år långa styre.

Hon har ersatts av vicepresidenten Michel Temer, från partiet PMDB, som aviserat en politisk högersväng med åtstramningar för att sanera ekonomin.

Enligt opinionsundersökningar har Temer ett minst lika svagt stöd bland brasilianarna som Dilma Rousseff — och hans nybildade regering har redan fått kritik för sin homogenitet: Den består enbart av vita män.

– Det verkar som om den här illegitima interimsregeringen kommer att vara väldigt konservativ i alla avseenden. Ett av dessa är att det är en regering bestående av vita män, utan svarta personer, i ett land som enligt den senaste folkräkning 2010 — och det här tycker jag är viktigt — hade en befolkning där över 50 procent av identifierade sig som personer med afrikanskt ursprung, säger Dilma Rousseff.

– Att inte ha några kvinnor eller svarta personer i regeringen tycker jag tyder på en bristande omsorg om landet du regerar.

TT

 

 

Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris. Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp. Rousseffs regering paralyserades dessutom politiskt när den tidigare regeringspartnern, mittenhögerpartiet PMDB, i mars hoppade av samarbetet och gick i opposition. Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon sminkat över budgetunderskott med lån från statliga banker inför valet 2014. Den 12 maj röstade senaten med siffrorna 55 mot 22 för att ställa presidenten inför riksrätt. Rättegångsprocessen kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden är Dilma Rousseff avstängd från presidentposten och landets styrs i stället av vicepresidenten Michel Temer, som bildat ny regering med sitt parti PMDB i spetsen. För att Rousseff ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.