Vad har mellanrummen för funktion?”, frågar min fransklärare. Vi tittar på sidorna, på tomrummen.

Lektionen handlar om Annie Ernauxs bok La Place, en smärtsam berättelse om en dotters klassresa och det ökande avståndet till pappan, som aldrig fick sin dröm om kunskaper uppfylld.

De vita platserna mellan textstyckena ger bland annat utrymme för reflektion, kommer vi fram till.

Och behovet av de där mellanrummen kan vi överföra till resten av livet.

Särskilt i ett 24-timmarssamhälle där inget i tillvaron nånsin tar paus. Det där med åtta timmars arbete, åtta timmars ledigt och åtta timmars vila blir alltmer atypiskt. Ständigt standby är det nya normala. Men priset är högt.

Friskvård kan även vara några minuters stretch på jobbet. Här visar Linda Flood och Anders Emretsson på Arbetets redaktion hur det kan gå till. Foto: Liv Beckström

Friskvård kan även vara några minuters stretch på jobbet. Här visar Linda Flood och Anders Emretsson på Arbetets redaktion hur det kan gå till. Foto: Liv Beckström

I Frankrike har regeringen tagit beslut om att anställda inte ska behöva vara digitala på sin fritid.

Ett ovanligt radikalt beslut som sannolikt främjar folkhälsan i en digital värld helt utan avgränsningar. Att logga ut, bläddra i en papperstidning som både har början och slut, är ett sätt att varva ner som känns bra i hela kroppen. Och precis lika mycket behövs ansträngningen.

Som den småtrista turen på löpbandet, som ger belöning när metrarna är avklarade och pulsen höjts.

Träning är en del av min vardag, utan att jag för den skull har behov av att tävla eller toppa resultat.

Jag skulle aldrig hamna i någon affärstidnings helgbilaga för mina prestationer.

Att prestera fysiskt har blivit närmast ett påbud i Sverige, i synnerhet i övre medelklass. Ju hårdare, desto högre status. Det finns en hälsohets i samhället som är direkt skadlig, läs mer här. Å andra sidan behöver vi ansträngningen för att må bra, för att kroppen ska hålla, för att ge både kropp och själ motståndskraft, läs mer här.

Den möjligheten har allt fler, exempelvis i form av friskvårdsbidrag. Men den är fortfarande klassbunden; hälsa handlar lika mycket om ojämlika villkor och förutsättningar i både arbetsliv och vardag, läs mer om det här.

Att cykla i stället för att åka bil är en underskattad vardagsmotion – som kräver politisk planering för att funka, visar filmen Bikes vs carsFriskvård kan låta präktigt och pretto, men i grunden handlar det om att undvika kortsiktigt uppskjutande för att uppleva mer av det goda livet. Framförallt behöver vi pausa dagen så att egna funderingar får tid och plats.