Varför jag cyklar till jobbet i Stockholms city? Tja, det är väl enkel motion, ett smidigt sätt att ta sig fram och blåser ut den värsta morgontröttheten.

Så ser jag Fredrik Gerttens dokumentärfilm Bikes vs Cars från förra året och inser: 1. Jag kan se mig som aktivist, 2. Jag kan svära över cykelbanan som svänger rakt ut i bilarnas Vasagatan men det är rena cykelhighwayen jämfört med allt i São Paolo och Los Angeles. 3. Ta inget för givet: Bilindustrin kan köpa upp och lägga ner kollektivtrafik och cykelvägar.

I Cykla – två hjul som förändrar världen hyllas den globala cykeltrenden som växer parallellt med bilindustrin och ges visioner för stadsplanering som inte kretsar kring bilåkande.

Tips: Kulturens friskvårdstips är förstås en stadsvandring. Under hela sommaren arrangeras promenad i ”Mina drömmars stad”, av ABF Stockholm.