Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Jose Mujica är irriterad på Venezuelas president. Foto: Skärmdump

Jose Mujica är irriterad på Venezuelas president. Foto: Skärmdump

Uruguays expresident José Mujica – en ikon för många inom Latinamerikas vänster – anklagar nu Venezuelas president Nicolás Maduro för att vara ”galen som en get”.

Situationen i Venezuela har förvärrats snabbt de senaste veckorna. Först införde vänsterregeringen lediga fredagar för alla i landet, på grund av akut elbrist.

Sedan  infördes tvådagarsvecka för alla offentliganställda av samma skäl.

Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: AP /Ariana Cubillos

Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: AP /Ariana Cubillos

Den 17 maj införde Maduro så undantagstillstånd i hela landet, sedan oppositionen samlat in tillräckligt många namn för att få till stånd en folkomröstning om att avsätta presidenten.

Regeringens agerande har kritiserats av Samarbetsorganisationen för Amerikas stater (OAS) och dess generalsekreterare Luis Almagro, som uppmanar Maduro att genomföra folkomröstningen. Svaret från Maduro: ”Luis Almagro arbetar för CIA”.

Det är bara det att Almagro var utrikesminister i José Mujicas vänsterregering i Uruguay – och nu har därför även Mujica tröttnat på venezuelanen.

– Almagro är inte någon förrädare. Han är en jurist, och han följer bara lagar och bestämmelser, säger Mujica till lokala medier i Uruguay.

Ex-presidenten vänder sig mot den upphetsade tonen i Venezuela.

– Det är som om de blivit galna allihop. De kallar varandra alla tänkbara saker. På det där viset kommer de inte att lösa någonting, säger Mujica.

Udden riktar han mot Maduro.

– Jag har stor respekt för Maduro. Men det innebär inte att jag inte kan säga som det är, att han är galen. Han är galen som get. Så är det bara.

Någon omedelbar kommentar fanns inte att tillgå från Venezuelas regering.

Se uttalandet i klippet nedan: