STOCKHOLM 2015-08-28 Lars Lindgren, ordfˆrande Svenska Transportarbetarefˆrbundet Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro**

Lars Lindgren, Transports ordförande. Foto: Tomas Oneborg/TT

Transport varslar om stridsåtgärder som berör 3 000 anställda inom stuveribranschen. Varslet gäller från 28 maj och inleds med blockad. – Vi har inte fått gehör för våra krav hos Sveriges Hamnar, säger Peter Winsten, ombudsman på Transport.

Förra veckan valde Transport att stranda sina förhandlingar med Sveriges Hamnar om ett nytt löneavtal för landets omkring 3 000 stuveriarbetare.

Nu väljer förbundet att gå vidare och har lämnat besked om varsel om stridsåtgärder.Första etappen innebär blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning i alla hamnar från och med lördag den 28 maj. I etapp två varslar förbundet om arbetsnedläggelse i sex hamnar.

Transport menar att Sveriges Hamnar inte har lyssnat på kraven om trygga anställningar.

– Bland annat är extraarbetare bara garanterade tre timmar när de blir inringda, villkor som är 40 år gamla. Vi vill också ha heltidsarbete som norm. Men för varje förbättring ville arbetsgivaren ha en sänkning av märket, säger Peter Winsten.

Joakim Ärlund, vd Sveriges Hamnar, har tidigare sagt till Arbetet att han hoppas att frågan kan lösas vid förhandlingsbordet.

– Jag tycker att vi har lagt konstruktiva förslag, sa han.

LÄS OCKSÅ

Strandade förhandlingar för Transport