STOCKHOLM 20160412 En hj‰lm med Byggettans logotype utanfˆr Klara V‰stra Kyrkogata i Stockholm. 1650 byggnadsarbetare g ut i strejk sedan fackfˆrbundet Byggnads sagt nej till medlarnas bud. Foto: Janerik Henriksson / TT kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Byggnads Stockholm-Gotland slår larm om stora säkerhetsbrister och anställda som tvingas jobba för 15 kronor i timmen på en byggarbetsplats i Tyresö.

Byggnads kräver att de avtalslösa företagen som utnyttjar den utländska personalen tecknar kollektivavtal. Missförhållandena upptäcktes när Byggnads i början av maj besökte ett bygge av 76 lägenheter i Tyresö utanför Stockholm.

Ett 70-tal byggnadsarbetare från Polen jobbar på arbetsplatsen. Enligt egna uppgifter tjänar de 1 200 polska Zloty i månaden. Uppgiften bekräftas av platschefen och motsvarar cirka 2 500 kronor i månaden.

På en månad med 174 arbetstimmar betyder detta cirka 15 kronor i timmen.

– De här är helt oacceptabelt. Det är ännu ett fall av social dumpning. I Sverige ska det gå att leva på sin lön, säger Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland i ett pressmeddelande.

Byggherren för de 76 hyreslägenheterna har ingen egen personal anställd utan har anlitat underentreprenörer från Polen, vilka saknar kollektivavtal. Byggnads Stockholm-Gotland kräver att de polska företagen tecknar kollektivavtal och har därför kallat dem till avtalsteckning.

– Vi välkomnar utländsk arbetskraft i byggbranschen, men ingen människa ska utnyttjas, säger Lars Holmström.

Byggnads Stockholm-Gotland noterar också flera säkerhetsbrister och arbetsmiljöproblem på bygget.

Vid Byggnads Stockholm-Gotlands besök skyddsstoppades arbetet med omedelbar verkan på två moment där säkerhetsriskerna var allt för stora. Bland annat stoppades ett moment där tunga betongplattor lyftes över allmän väg utan avspärrningar.

Skyddsstoppet hävdes efter att bristerna åtgärdades.

– Ingen ska behöva dö på en arbetsplats, så enkelt är det. Vi har sett alldeles för många olyckor med likande, säger Lars Holmström.