STOCKHOLM 20141006 Regeringen och V‰nsterpartiet presenterade p mÂndagen en ˆverenskommelse om en v‰lf‰rd utan vinstintresse. Partiledaren fˆr V‰nstern Jonas Sjˆstedt och partikamraten Ulla Andersson ‰r ˆverens med statsminister Stefan Lˆfven och skolminister Gustav Fridolin, Miljˆpartiet. Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

ARBETET DEBATT. Hur skakig regeringen än är bör vi socialdemokrater inse att det i den svenska väljaropinionen inte finns utrymme för en regering med partier till vänster om S, skriver Patrice Soares, socialdemokrat i Lund.

När vi nu äntligen fått en socialdemokratiskt ledd regering efter nästan ett decennium av högerlett styre infinner sig, som sig bör, givetvis förväntningar på en progressiv politik. Samtidigt har vi det skakigaste parlamentariska läget i kvinnominne. Utöver att det borgerliga blocket nästan är lika stort som det rödgröna så har extremhögern 49 mandat av riksdagens 349.

Till detta kommer givetvis att mittenväljarna vill ha sitt. Allt detta sammantaget manar till ödmjukhet inför hur radikal regeringen kan och bör vara. Att vara socialdemokrat innebär trots allt att manövrera mellan det önskvärda och det möjliga.

Regeringens vara eller icke vara hänger som sagt på en mycket skör tråd. Samtidigt som vi socialdemokrater vill regera länge. Sakta men säkert vill vi stärka den gemensamma sektorn. Göra samhället varmare och skyddsnäten mer finmaskiga. Men menar vi allvar med de fina orden så måste vi också vara realistiska och inse att det i den svenska väljaropinionen inte finns utrymme för en regering med ett parti till vänster om socialdemokraterna. Att inte ta in Vänsterpartiet i regeringen framstår därför som självklart. Inte nu, eller under överskådlig tid.

De svåra omständigheterna till trots har regeringen lyckats genomföra en hel del viktiga reformer: till exempel avskaffandet av stupstocken i sjukförsäkringen, avskaffandet av fas 3, avgiftsfri öppenvård för de allra äldsta. På jämställdhetsområdet har regeringen fått igenom en tredje pappamånad.

Och i och med inrättandet av det idéburna offentliga partnerskapet (IOP) lyckas civilminister Ardalan Shekarabi (S) troligen förhindra att Sveriges kvinnojourers skyddande boenden kan bli föremål för aggressiv upphandling. Regeringens utredare föreslår dessutom både att en jämställdhetsmyndighet inrättas och att ett samtyckesrekvisit införs i sexualbrottslagstiftningen.

Patrice Soares

Patrice Soares

Ytterligare omständigheter som borde mana reformivrarna till moderation i sin kritik av regeringen är vad de borgerliga har på sina önskelistor om de kommer till makten. Där finns allt från privatisering av CSN (Som moderaternas partisekreterare motionerat om) till potentiell utförsäljning av universitetssjukhus och högskolor.

Fas 3 och stupstocken i sjukförsäkringen gör sannolikt också comeback. Allt tyder dessutom på att attacken på LO-facken kommer återupptas. Lägg till detta ytterligare jobbskatteavdrag där en undersköterska och sjuksköterska får en skattesänkning på några hundralappar medan en höginkomsttagare räknar sin skattesänkning i tusenlappar.

När jag nu får höra de allt mer högljudda kraven på en radikalare politik så kommer jag allt mer att tänka på att politik handlar om att välja det minst dåliga politiken. En allt för radikal regeringspolitik kan mycket leda till att vi står där med en borgerlig regering 2018, eller tidigare. Därför, tålamod och moderation i debatten tack om vi vill vinna valet 2018 och komma igen med en ännu starkare socialdemokratisk regering.

Patrice Soares, socialdemokrat ifrån Lund