Martin-K-webbledartopp

Tänk hur snabbt världen förändras! I höstas, innan de centrala löneförhandlingarna, varnade Teknikföretagen för fallande konjunktur. Framtiden var ogenomträngligt svart och helst skulle löneökningarna stanna ”klart under en procent”.

Men det var då det. När löneavtalen i dag är avklarade bedömer Teknikföretagen i stället att framtiden ser förbluffande bra ut. Hela 6,5 procents tillväxt spås för 2016!

Det är i sanning en överraskande snabb vändning! Men efter höstens dödförklaring av den egna sektorn kan ju Teknikföretagen inte bara vända på kuttingen och låtsas som ingenting.

De döper därför sin prognos till ”Tillfälligt stark tillväxt” och förklarar att vi är inne i en övergående tillväxtbubbla. Ska vi gissa att den är över lagom tills det ettåriga avtalet löper ut nästa år då vi åter får höra att framtiden är nattsvart.

Teknikföretagen skriver dessutom att fordonsindustrin drar ifrån och att övrig industri minsann inte går lika bra. Men även med fordonsindustrin borträknad står sig löneavtalet gott mot tillväxten. Dessutom kan en löneförhandling naturligtvis aldrig räkna bort de företag där arbetarna jobbat ihop störst vinster.

Så faktum kvarstår: Före avtalet vandrade svensk teknikindustri i ekonomisk öken. När avtalet väl är i hamn befinns samma industri gå som tåget.