kimnilssonwebbtopp

Känner du dig som en europé när du buar åt Ryssland? När Eurovision song contest skapades 1956 var tanken att den skulle etablera en ”europeisk identitet”. Länge fungerade det bra. Tävlingen lyckades med konststycket att årligen skapa ett internationellt evenemang där olika kulturyttringar hyllades, oavsett avsändare.

Men nu har något hänt. I fjol blev Polina Gagarina ljudligt utbuad när hon uppträdde. Det var knappast på grund av hennes framträdande, utan för att hon råkade komma från Ryssland. Ett land som bland annat har infört horribla anti-gaylagar.

Jag stämmer in i kritiken av Ryssland som land, men tycker också att det är helt förkastligt att bua ut en ensam sångerska. Ska hon stå som symbol för hela landet?

Skulle man dessutom vara konsekvent skulle minst ett dussin andra länder förtjäna burop för sina åsikter och främlingsfientliga inställningar. Australien gjorde en populär debut ifjol och är tillbaka i år. Landet bedriver just nu en bedrövlig migrationspolitik, men ändå hörs inga burop där.

Är det fortfarande så att det ligger ett dolt östförakt bakom Eurovision song contest? Jag var upprörd över anklagelserna att de så kallade östländerna hade tagit över tävlingen i början av 2000-talet. Arga fans, däribland många svenska, hävdade i ilsket tonläge att balkanländerna bara röstade på varandra utan att tänka på att Sverige delat ut mest poäng till de nordiska grannarna.

Eller är världen helt enkelt så osäker just nu att vi läser in politiska budskap i precis allt?

Min förhoppning är ändå att de flesta som i morgon kommer att titta på finalen faktiskt gör det för underhållningsvärdet. Att man får njuta av ett stort internationellt evenemang där länder tillsammans skapar något ihop. Att vi faktiskt blir den ”europeiska identitet” som programmet syftade till när det skapades 1956.

Bäst i år är hur som helst Australiens fantastiska ”Sound of silence” med magnifika sångerskan Dami Im. Buropen mot landets politik sparar jag till senare.

Fotnot: Fem av sex gånger har Sverige skickat en manlig solosångare året efter en vinst i denna tävling. Det har inte blivit bättre än en sjunde plats. En gång skickade vi en kvinnlig soloartist, då kom vi trea.

Läs Arbetets lista över klassiska Eurovision-låtar!