Samma helg som det råder förbud för Palestinaflaggor i Globen under Eurovision song contest, har en film där det viftas mycket med dessa svart-vit-grön-röda flaggor premiär.

Den skildrar palestinska bröllopssångaren Mohammed Assaf och hur han 2013 vann den andra arabiska upplagan av tv-programmet Idol. Hans liv är en askungesaga: Han växte upp i flyktinglägret Khan Yunis och lyckades som 23-åring ta sig till uttagningen i Egypten, efter att ha övertalat Hamas, mutat sig över gränsen och fått tag i en deltagarbiljett trots att de tagit slut. När han segrar får han det palestinska folkets stöd.

Också filmen, byggd på såväl verklighet som fiktion, skildrar hur drömmar går i uppfyllelse, från barnbandets gatuspelning med plastdunkar som trummor och en tratt som mikrofon, till Assafs uppträdande inför 100 miljoner tv-tittare. Det är en saga med säker utgång, men också en fin skildring av livet i Gaza.

Film

Idol Manus, regi: Hany Abu-Assad I rollerna: Tawfeek Barhom, Kais Attalah, Hiba Attalah med flera. Premiär: Fredag 13 maj [caption id="attachment_127415" align="alignnone" width="240"]Filmens Mohammed Assaf uppträder på bröllop tillsammans med sin syster. Filmens Mohammed Assaf uppträder på bröllop tillsammans med sin syster.[/caption]