160417 - Famata Sanyang har sin arbetsdag p Mov‰gens vÂrd- och omsorgsboende i Kiruna Foto: Fredric Alm / TT / kod 200

Famata Sanyang. Foto: Fredric Alm/TT

Famata Sanyang klappar den gamle mannen försiktigt i ryggen. Han motionerar med sin rullator i en korridor. – Jag trivs här på jobbet. Jag ser fram mot mina arbetspass, säger hon.

Famata Sanyang arbetar på Movägens vård- och omsorgsboende i Kiruna. Där bor dementa och andra gamla som behöver hjälp med vardagen. På Famata Sanyangs avdelning finns sex äldre som bor fast och fyra som växelvis bor hemma. De har rum med toalett och möjlighet att laga mat.

Under eftermiddagen tittar de på bilder. En av de boende berättar om sin bil. Och hon berättar om kor i sitt hemland Gambia med utgångspunkt från en bild.

– De är nyfikna på mig och vill veta hur det är i Gambia och vad jag gör här i kylan.

Hon förälskade sig i en man från Kiruna och följde med honom hem. Nu har de en treåring. Hon fick jobbet efter att hon läst svenska på SFI.

En av de boende hämtar en cd-skiva och de lyssnar på dansbandsmusik med Vikingarna. På avdelningen bor bara män och de vill bjuda in kvinnor från någon av de andra avdelningarna för att dansa. Och de planerar att åka på dans i Folkets park.

Männen som bor på avdelningen har arbetat som gruvarbetare, elektriker och egenföretagare. De pratar svenska, finska och samiska. Famata Sanyang har en anteckningsbok för att komma ihåg ord på samiska och finska. Hon har lärt sig kaffe, salt och kom på finska.

Famata Sanyang berättar att en av männen skojar och säger att det är som om hon är hans hustru eftersom hon tar så väl hand om honom. Nyligen dog en kvinna på boendet som Famata Sanyang kände väl. Hon säger att det var tungt och hon bad att få se den döda för att ta farväl av henne.

– Jag var så ledsen. Det kändes som att det var min egen mormor.

På avdelningen jobbar sju personer. Det är både undersköterskor och vårdbiträden. De gör i stort sett samma arbetsuppgifter, men undersköterskorna har mer betalt. Det tycker Famata Sanyang är helt i sin ordning eftersom undersköterskorna har mer utbildning.

Hon tycker att vård och omsorgsboendet är fantastiskt. De gamla blir omhändertagna, får medicin och har tillgång till läkare. I Gambia finns inget liknande, där är de gamla med släkten. Men när Famata Sanyang själv blir gammal vill hon flytta till Gambia just för att bli omhändertagen av släkten.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Famata Sanyang

Yrke: Vårdbiträde. År på jobbet: Två. Ålder: 26 år. Lön: 20 300 kronor i månaden. Utbildning: på arbetsplatsen. Fackförbund: Kommunal. Bäst med jobbet: Det är härligt att träffa de gamla och en glädje att vara med arbetskamraterna. Sämst med jobbet: Det finns nog inget som är riktigt dåligt. Om vårdbiträden Utbildningen: Finns ingen särskild utbildning i dag. Lön: 20 300 kronor i månaden i kommunerna, enligt SCB. Antal: Nästan 70 000 vårdbiträden anställda i kommunerna och detta motsvarar nästan 55 000 heltidsjobb, enligt SKL. Framtidsutsikter: Fack och arbetsgivare strävar efter att vårdbiträden ska ersättas av utbildade undersköterskor. SKL:s senaste mätning visar dock att både antalet anställda undersköterskor och antalet anställda vårdbiträden ökar.