Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Det blir ingen visumfrihet för turkiska medborgare om inte Turkiet reformerar sina antiterrorlagar. Det meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under en konferens på tyska utrikesdepartementet.

– Vi har satt upp kriterier för visumlättnader. Det finns 72 stycken, och nummer 65 säger att den turkiska regeringen måste se över antiterrorlagen, sade Juncker.

– Vi lägger stor vikt vid att villkoren uppfylls. Annars blir det ingen överenskommelse mellan EU och Turkiet, fortsatte han.

Beskedet kom efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan återigen anklagat EU för hyckleri och sagt att landet inte tänker ändra sina lagar.

– EU säger åt oss att inta en mjukare inställning till terroristorganisationen, sade Erdogan i ett tal i Ankara, syftande på den kurdiska PKK-gerillan, som han av princip inte nämner vid namn.

– Sedan när styr ni det här landet? fortsatte han retoriskt.

Överenskommelsen om visumfrihet är en av förutsättningarna från turkisk sida för flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Enligt avtalet ska Turkiet ta tillbaka flyktingar och migranter som tagit sig till Grekland. I gengäld ska Turkiet kunna skicka syriska flyktingar direkt till EU, där de ska fördelas enligt ett särskilt system.

TT

LÄS ÄVEN: Resan till Sverige