Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: AP/Eraldo Peres

Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: AP/Eraldo Peres

Efter en maratondebatt har den brasilianska senaten nu röstat med överväldigande majoritet för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Därmed tvingas hon lämna ifrån sig makten till vicepresident Michel Temer.

Strax efter halv sju på morgonen lokal tid — efter en över 20 timmar lång debatt — föll så beslutet i den brasilianska senaten. 55 av de 77 närvarande senatorerna röstade för att ställa Rousseff inför riksrätt. 22 röstade emot.

Samtidigt som debatten pågick tömde presidenten sitt kontor i Palácio do Planalto, skriver O Estado de São Paulo. Tidningen rapporterar att Dilma Rousseff packat ihop sina personliga tillhörigheter och skickat dem till presidentresidenset. Enligt personalen på kontoret gick dokumentförstörare och pappersskannrar ”nonstop”.

Dilma Rousseff anklagas för att ha sminkat över budgetunderskott genom lån inför valet 2014, vilket hon själv anser är ett standardförfarande i brasiliansk politik.

LÄS MER: Facket varnar för statskupp i Brasilien

Senatens beslut innebär att Dilma stängs av från presidentposten och ersätts av vicepresidenten Michel Temer under upp till sex månaders tid, så länge som rättegångsprocessen väntas pågå. Därefter krävs två tredjedelars majoritet i senaten för att permanent tvinga henne från makten.

Maratondebatten i senaten var betydligt mer nedtonad än den i april i underhuset, då ledamöterna överträffade varandra i svulstiga tal och dedikationer av sina röster för riksrätt till allt från släktingar till en general under militärdiktaturen.

Senatsledamöterna tryckte främst på att något måste göras åt den katastrofala brasilianska ekonomin, som man anklagar Dilma för.

– Det är folket som åstadkommit det här, som först tog till gatorna över hela Brasilien för att säga att de fått nog av (regeringens) förakt mot sanning, etik och gott styre, sade oppositionsledaren Aécio Neves, som förlorade knappt mot Dilma i presidentvalet 2014, enligt AFP.

Tidigare i veckan tändes ett hopp hos regeringsanhängare om att förhala processen då underhusets talman oväntat ogiltigförklarade en tidigare omröstning. Men beslutet drogs snabbt tillbaka. Som en sista möjlig utväg lämnade Dilmas stab i tisdags in en vädjan till Högsta domstolen om att stoppa processen — men den avslogs.

Dilma, som hon helt enkelt kallas i Brasilien, hävdar att processen är olaglig och liknar den vid en kupp från högern med syfte att rulla tillbaka de reformer som gagnat miljontals fattiga som Arbetarpartiet drivit igenom under sina 13 år vid makten. Temer och hans parti PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.

Mattias Mächs/TT
Johannes Cleris/TT

LÄS MER: Facket varnar för statskupp i Brasilien

Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris. Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp. Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon fifflat med budgeten inför förra valet. Efter att kongressens underhus röstade för att inleda processen väntar ärendet på ett avgörande i senaten. Torsdagens ja i omröstningen innebär att en rättegång, som kan ta upp till 180 dagar, ska inledas. Under den tiden stängs Dilma Rousseff av från presidentposten och vicepresidenten Michel Temer träder in. För att hon ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.