Länsstyrelsen i Norrbotten beslutade på tisdagen att låta konkursförvaltaren sätta igång med efterbehandling av gruvan. Det handlar om att konkursförvaltaren kan använda pengar som gruvbolaget Northland avsatt för att återställa området efter att malmbrytningen avslutats.

– Nu kan vi ta fram en rapport för efterbehandlingsåtgärder, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.

Han säger att en sådan rapport kan vara klar efter sommaren och den kommer beskriva vilken slags åtgärder som ska ingå i efterbehandlingen. Och han kan tänka sig att det bland annat handlar om att sluta pumpa vatten ur de två dagbrotten. En effekt blir att det blir färre jobb som behöver göras på gruvområdet.

Karl-Axel Wallström är en av dem som arbetar på gruvområdet. Han säger:

– Det är fan inte roligt. Vi har varit i slaktläge sedan förra sommaren. Det ser allvarligt ut och som att det inte finns någon återvändo. Jag uppfattar det som att man nu försiktigt ska återställa gruvområdet.

Det var hösten 2014 som gruvbolaget Northland gick i konkurs och det främsta skälet var sjunkande järnmalmspriser. Omkring 300 personer förlorade sina jobb.

Sedan dess har konkursförvaltaren Hans Andersson sökte efter en köpare som kan fortsätta driften. I förra veckans nummer av Arbetet kunde konkursförvaltaren konstatera att det inte längre finns någon som vill överta gruvan. Därför vill han nu börja arbetet med att återställa brytningsområdet.

LÄS OCKSÅ

Slutet närmar sig för Pajalagruvan

Hårdare tider för uppsagda gruvarbetare