Gustav Fridolin och Isabella Lövin på väg till måndagens presskonferens. Foto: Jessica Gow/TT

Miljöpartiets valberedning föreslår att biståndsminister Isabella Lövin (MP) ersätter miljöminister Åsa Romson (MP) som språkrör. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) föreslås få förnyat förtroende. – Jag är väldigt glad och hedrad, säger Lövin.

Hon tycker att uppdraget är ett av de mest inspirerande i svensk politik. Lövin tycker att MP redan gjort stor skillnad i regeringsställning. Hon pekar bland annat på att Romson varit en bra förhandlare både i klimatförhandlingar i Paris och i regeringen för klimatsatsningar.

– Jag hoppas att jag kan få kongressens förtroende och bli vald och ser fram emot att arbete med Gustav Fridolin som jag har stort förtroende för, säger Lövin.

Valberedningens ordförande Joakim Larsson uppger att det manliga och kvinnliga språkröret bedöms individuellt.

– Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att titta på personen.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson avgår ur regeringen efter att valberedningen föreslagit att hon ska bytas ut som språkrör, säger hon till TT. Romson blir den andra MP-ministern som på kort tid lämnat regeringen.

Ombuden på Miljöpartiets kongress, som inleds i Karlstad på fredag, får nu fyra dagar på sig att fundera över om valberedningens förslag ska stödjas.

Det är nu två veckor sedan språkrören, utbildningsminister Gustav Fridolin och klimat- och miljöministern, vice statsminister Åsa Romson, meddelade att de bett valberedningen öppna för en ny vända med nomineringar till språkrörsposterna. Valberedningen hade då, sedan länge, föreslagit båda för omval.

Romson och Fridolin sa att de ställer sina platser till förfogande men gjorde också klart att de gärna fortsätter, trots det låga förtroendet för dem efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång, krishantering som fått underkänt, kritik för toppstyrning och en rad tunga politiska bakslag i regeringen.

LÄS OCKSÅ

Ledare: Vill MP:s valberedning skapa en regeringskris?

Ledare: Ett smart drag av Romson och Fridolin