Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Flames flare up from hotspots along a highway to Fort McMurray, Canada, Sunday, May 8, 2016. (Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP) MANDATORY CREDIT

Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP

Myndigheterna i den branddrabbade provinsen Alberta i Kanada andades ut något efter att farhågor om ytterligare kraftig spridning av den enorma skogsbranden mattats av.

– Det är definitivt positivt för oss, säger Chad Morrison, brandchef i Alberta under en presskonferens som svar på frågan om de nu nått en vändpunkt.

Samtidigt som skogsbranden, som startade förra söndagen, fortsatte att rasa slog vädret om.

Ett lättare regn och svalare temperaturer var till stor hjälp för de mer än 500 räddningsarbetarna som lyckats ringa in huvudparten av elden runt staden Fort McMurray.

– Vi är självklart väldigt glada över att vi har lyckats bekämpa branden bättre än förväntat. Det här är ett bra brandbekämpningsväder, vi kan komma in och hantera branden och verkligen få ett dödsgrepp om den, säger Morrison.

Omkring 100 000 människor har drivits på flykt och det kan dröja månader innan ”besten”, som branden döpts till i kanadensiska medier, är helt under kontroll — om det inte regnar rejält.

Det gynnande vädret väcker hopp hos myndigheterna att snart kunna gå in och bedöma hur stor skada branden gjort på den hårt drabbade staden Fort McMurray.

– Eftersom fler och fler bränder har släckts runt staden och bränslet runt staden börjar försvinna, börjar vi kunna gå in i den andra fasen som består av att säkra och bedöma platsen, säger Albertas premiärminister Rachel Notley.

Enligt myndigheterna är det för tidigt att säga när invånare kan börja återvända till Fort McMurray på ett säkert sätt. Staden ligger i hjärtat av Kanadas oljesandsutvinning. Reuters uppskattar att hälften av produktionen hade avstannat i fredags.

”Besten” väntas bli den dyraste naturkatastrofen i Kanadas historia. Försäkringsbolagens slutnota kan hamna på motsvarande 57 miljarder svenska kronor, enligt bedömare. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

TT