De har laddat med postit-lappar och anteckningsblock, kursdeltagarna från facket som denna förmiddag träffar partisekreterare Carin Jämtin och riksdagsledamot Ylimaz Kerimo. Rum 8 i Solna Folkets hus, är fullt till sista plats.

De kommer från Byggnads, 6 F och Kommunal. Timmen är en del av Byggnads fackliga utbildning om den svenska modellen och fackets historia.

Frågorna duggar tätt och får kött och blod via egna hårda erfarenheter: Lite småsvettigt är det allt för de två där framme vid mikrofonen.

Politik skapas i mötet mellan förtroendevalda och folk som redovisar sin verklighet. I bästa fall kommer det ut bra förslag.

Denna fredag, två dagar innan första maj får de två S-politikerna, utan skönmålning, höra om sånt som stressar i livet när man har ett LO-yrke utan fallskärmar: Bostadsbristen engagerar flest.

”Hur ska jag få en bostad när det bara blir högre priser, jag måste spara mer och mer, jag kommer inte ikapp!” säger en kille från Haninge!”

”Låglönejobbande unga kan aldrig få en hyresrätt! Ändra kraven så att hyresvärdar inte kan neka folk som saknar hög årsinkomst och fast jobb”, föreslår en kommunalare.

Emine Gunes undersköterska diskuterar heltid och lön med S partisekreterare Carin Jämtin. Foto: Liv Beckström

Emine Gunes undersköterska diskuterar heltid och lön med S partisekreterare Carin Jämtin. Foto: Liv Beckström

Politikerna ser investeringsstöd, fler hyresrätter och ”den största bostadspolitiska satsningen på 20 år” som en del del av S-receptet.

– Det går att ändra kraven på hyresgästerna i allmännyttan via politiska beslut . Men allmännyttan ska inte enbart vara för människor med låga inkomster, framhåller Carin Jämtin.

Längst fram sitter Emine Gunes, undersköterska i Stockholm. Hon tjänar efter tio år drygt 23 000 kronor.

– Jag kommer inte att jobba till 65 med den lönen säger hon, men lägger till att den rödgrönrosa satsningen på heltid i kommunen varit bra, både för de gamla och arbetsgruppen. ”Vi är gladare och lugnare nu.”

– Politik gör skillnad, säger Carin Jämtin och ser nöjd ut.

Några timmar senare får Kommunal ett avtal som ger rätt till heltid och lyfter undersköterskelönen en dryg tusenlapp. Läs mer här.

Fotnot: Inom 6 F samarbetar Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Seko och Målarna.