Frida Hamstig och hennes sambo har nyligen köpt hus nära Kalixälven.  Foto: Kim Kangas

Frida Hamstig och Mikael Mäki har inte hittat fasta jobb efter gruvans konkurs.

LÄS OCKSÅ Pajalagruvan stängs för gott

LÄS OCKSÅ Slutet närmar sig för Pajalagruvan

Frida Hamstig och Mikael Mäki saknar jobbet i gruvan. Där hade de bra arbetstider och bra lön. Efter konkursen har de inte lyckats få fasta heltidsjobb. Frida Hamstig bor i byn Tärendö. Hon och hennes sambo har nyligen köpt hus nära Kalixälven.

– Vi vill bo här, säger hon.

I gruvan körde hon malmtruck och bergborrmaskin. Hon tycker att det var det bästa jobb hon någonsin haft.

– Det värsta är att jag inte träffar arbetskamraterna längre, säger hon.

Efter gruvan har hon haft vikariat på ICA och sedan en dryg månad är hon elevassistent på 55 procent och har möjlighet att få vikariat på fritis och dagis.

– Jag vill ha heltidsjobb, säger hon.

Frida Hamstig söker andra jobb och har nyligen sökt på dagis och i Aitik-gruvan – nio mil bort.

– Helst vill jag jobba i Aitik. Jag tycker gruvdrift är intressant.

Inte heller Mikael Mäki har fått något fast heltidsjobb efter gruvan, där körde han bland annat malmtruck och lastmaskin.

– Jobbet passade så bra in i mitt övriga liv, säger han.

Mikael Mäki vill att gruvdrift ska fortsätta i liten skala. Foto: Kim Kangas

Han bor i byn Kardis och har en gård med kor. Mikael Mäki slutade som gruvarbetare i december 2014. Efter det har han vikarierat som personlig assistent och nyligen har han haft ett vikariat som tidningsbud.

Han beskriver jobbet som personlig assistent som psykiskt påfrestande och tidningsjobbet innebar långa dagar – han körde 40 mil varje pass och arbetade mellan klockan 1 på natten och 11 på förmiddagen.

Mikael Mäki är politiskt aktiv i Centern och han tänker sig att Pajalas alla partier borde samarbeta för att finna en lösning. Han vill att gruvdrift ska fortsätta i liten skala tills det blir riktigt lönsamt igen. Och han tänker sig kommunalt samarbete med de närmaste orterna i Finland.

Både Frida Hamstig och Mikael Mäki vill tillbaka till gruvjobbet. Båda har nu inkomster som är många tusen kronor lägre än de fick som gruvarbetare. Och båda två tycker att lönen i offentlig sektor är överraskade låg.