STOCKHOLM 20160418 Statsminister Stefan Lˆfven (S) meddelar att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgÂr, p en presskonferens i Rosenbad i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

ARBETET DEBATT. Att Aftonbladets Lena Mellin börjar anklaga politiker för lögn, är inte förenligt med pressreglerna och är dessutom oförskämt, skriver Ulf Björk, IF Metallare och socialdemokrat, som reagerat på ett inlägg av Arbetets politiska redaktör.

LÄS OCKSÅ Ledare ”Lena Mellins lögner om lögner”

Det finns reportrar som följer reglerna och de finns de som inte följer de etiska reglerna. Massmedias roll i samhället och i allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling. När det gäller politiker så kräver man en högre grad av granskning och det tycker jag är bra.

Min uppfattning är att den intellektuella nivån hos reportrar i politiska frågor har förändrats. Utfrågningarna håller inte samma nivå som tidigare och det gör mig oroad, eftersom beskrivningen av de politiska frågorna blir svårbegripligt för många

I en demokrati så bör allmänheten vara saklig och korrekt informerad, så att de har möjlighet att ta ställning. Att reportrar börjar anklaga politiker för lögn, är inte förenligt med pressreglerna och är dessutom oförskämt.

”De vill inte, läs noga, inte, lagstifta om sänkta ingångslöner och de vill inte sänka lönen för dem som redan har ett jobb”. 

Nej, Moderaterna vill inte lagstifta om sänkta löner, men däremot vill de att parterna på arbetsmarknaden ”frivilligt” ska skriva in i avtalen att ingångslönerna ska sänkas. Sedan glömmer Lena Mellin att de övriga tre borgerliga partierna, Centerpartiet, Liberalerna samt Kristdemokraterna samtliga vill lagstifta om lägre löner.

Så enligt Mellins analys skulle det alltså vara uteslutet i ett framtida allianssamarbete, att ett lagförslag om sänkta löner aldrig kommer till stånd för att Moderaterna inte vill det!

Hur vet Lena Mellin det, men att påstå att Löven ljuger kan hon göra utan att rodna.

Ulf Björk, IF Metallare och socialdemokrat