Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Republikanernas presidentkandidat Ted Cruz ger upp efter Donald Trumps seger i Indianapolis. Foto: Darron Cummings AP-TT

Republikanernas presidentkandidat Ted Cruz ger upp efter Donald Trumps seger i Indianapolis. Foto: Darron Cummings AP-TT

Donald Trump vann i  Indiana — och nu avbryter Ted Cruz sin kampanj. Det betyder att den kontroversielle affärsmannen blir partiets presidentkandidat, uppger en expert för TT.
De senaste veckornas framgångar för Trump blev för mycket för Cruz.

– Vi gav allt vi hade men väljarna valde en annan väg. Så med ett tungt hjärta men med gränslös optimism på lång sikt för vår nation, så avslutar vi vår kampanj, säger Cruz till sina anhängare i Indianapolis, uppger CNN.

Med Cruz borta och med John Kasich kvar som enda rival, ser Trumps väg till presidentkandidaturen betydligt rakare ut.

– Jag har sagt hela tiden att jag skulle fortsätta så länge det fanns en möjlig väg till seger. I kväll, måste jag tyvärr säga att den vägen har stängts, säger Cruz.

Nu kvarstår endast John Kasich som Trumps utmanare. Han lovar att fortsätta sin kampanj tills en kandidat når de 1 237 delegater som behövs för att vinna partiets presidentrace, uppger Politico.

Men det har ingen betydelse i praktiken, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

– Det här betyder att Donald Trump är klar som Republikanernas kandidat, säger han.

Han är överraskad av kvällens besked från Cruz, eftersom han den senaste tiden agerat med stort självförtroende och inte som någon som skulle ge upp.

– Det som kommer att hända nu är att republikaner måste välja om de kan leva med Donald Trump eller om de ska rösta på Hillary Clinton.

Att Trump har kommit så långt är ”verkligen chockerande”, säger han.

– I bakgrunden har republikaner och vi som följt detta tänkt att någonting kommer att hända, det här kan inte vara hur det kommer att sluta. . . Men här står vi nu. Det republikanska partiet måste verkligen göra en felsökning. Både före valet och efteråt.

Inte heller Donald Trump hade väntat sig ett avhopp från Cruz, säger han i ett segertal i New York.

– Jag har tävlat i olika tävlingar i hela mitt liv. Sport, affärer eller politik. Och jag har mött några av de bästa motståndare jag någonsin har mött här i politiken.

– Ted Cruz är en sjuhelsikes motståndare, han är smart och har en fantastisk framtid.

Trump säger att han förstår hur Cruz och hans familj känner sig efter förlusten och passade på att hylla de motståndare som har hoppat av under vägen.

– Vi vill ha dem med för vi kommer att vinna i november. Och vi kommer att vinna stort.

På den demokratiska sidan utropas Bernie Sanders som vinnare i primärvalet över Hillary Clinton, enligt mediebolagens prognoser.

Kristin Groth/TT

Lisa Abrahamsson/TT