Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

SYRIEN. Flera människor har dödats och skadats sedan ett sjukhus i Aleppo i Syrien beskjutits av rebeller, rapporterar flera källor. Rebellerna har beskjutit en regimkontrollerad stadsdel i den hårt ansatta staden.

Enligt den statskontrollerade syriska tv-kanalen al-Ikhbariya har minst tre kvinnor dödats och ytterligare minst 17 personer skadats vid beskjutningen av sjukhuset al-Dabbit i Muhafazadistriktet, skriver nyhetsbyrån Reuters. I ett uttalande uppger den syriska armén att rebeller genomfört en storskalig attack i Aleppo och beskjutit civila områden med raketer.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, bekräftar att rebellernas beskjutning av sjukhuset har dödat och skadat flera människor. Sammantaget har 19 personer dödats och omkring 80 skadats i regimkontrollerade områden av staden i dag, enligt SOHR.

Efter ett kortare uppehåll under morgonen har också regimen återupptagit sina flyganfall mot rebellkontrollerade områden i östra Aleppo, enligt AFP:s korrespondent på plats.

De nya våldsamheterna sker samtidigt som FN-sändebudet Staffan de Mistura ska träffa den ryska utrikesministern Sergej Lavrov i Moskva för att försöka blåsa liv i fredsprocessen. Den blodiga beskjutningen och frekventa flygbombningen av Aleppo har med plågsam tydlighet visat att den två månader gamla vapenvilan, som medlades fram av USA och Ryssland, i princip har havererat. Över 250 personer har dödats i och omkring staden sedan den 22 april.

Enligt USA:s utrikesminister John Kerry har Washington och Moskva dock gjort vissa framsteg när det gäller att begränsa blodsutgjutelsen.

FN:s säkerhetsråd ska senare i dag rösta om en resolution som ska stoppa attacker mot sjukvårdsinrättningar.

Tidigare i dag dödades även minst 13 civila och fem medlemmar av jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i intensiva flyganfall mot IS ”huvudstad” al-Raqqa, enligt SOHR.

– al-Raqqa har inte blivit utsatt för flyganfall av den här omfattningen på flera veckor. Räderna fortsatte under hela natten och in på morgonen, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.

Det är inte känt om räderna genomfördes av den syriska regimen, Ryssland eller den USA-ledda allians som strider mot IS.

Mattias Areskog/TT

Sofia Eriksson/TT