Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Protest mot TTIP i Hannover i Tyskland. Foto: AP/Markus Schreiber

Protest mot TTIP i Hannover i Tyskland. Foto: AP/Markus Schreiber

Miljöorganisationen Greenpeace säger sig ha kommit över läckta dokument som visar att frihandelsavtalet TTIP utgör ett allvarligt hot ”mot klimatet, miljön och konsumentsäkerheten”.

De tyska medierna Süddeutsche Zeitung, WDR och NDR har tagit del av dokumenten om handelsavtalet, som förhandlats mellan EU och USA sedan 2013. Även brittiska The Guardian ska ha sett dokumenten, som uppges visa att den amerikanska regeringens tryck på EU är hårdare än vad man hittills vetat om.

Washington hotar bland annat med att blockera exportlättnader för den europeiska bilindustrin, i syfte att få EU att importera mer amerikanska jordbruksprodukter.

Enligt Greenpeace finns en uppenbar risk för att nya miljöregleringar i EU i framtiden kommer att bli svåra att driva igenom, eftersom amerikanska företag kommer att få stort inflytande i processen.

– De här läckta dokumenten ger oss en tydlig bild av hur USA försöker minska och gå runt EU:s regleringar på miljö- och hälsoområdet. EU:s inställning i förhandlingarna är väldigt dålig och USA:s är fruktansvärd, säger Jorgo Riss på Greenpeace till The Guardian.

”Det förtjänar att sägas om och om igen: Inget handelsavtal som EU ingår kommer någonsin sänka nivån för konsumentskydd, livsmedelssäkerhet eller miljön”, skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i en kommentar till uppgifterna.

Arbetet Global-TT