Martin-K-webbledartopp

”Varför ljuger Löfven om Alliansen?”, skriver Aftonbladets borgerliga ledarpendang Lena Mellin i måndagens tidning. Hon retar upp sig på två uttalanden från Löfven under senare tid som hon raskt klassificerar som lögner. Men som naturligtvis inte är det, annat än i en borgerlig låtsasvärld där sänkta löner är svaret hur frågan än formuleras.

Den främsta lögnen är tydligen, enligt Lena Mellin, att Löfven ska ha sagt att Moderaterna vill lagstifta om sänkta ingångslöner.

Nu har han inte sagt riktigt så, men i alla fall. Det Löfven har sagt är att alla Allianspartier på olika sätt vill lagstifta om sänkta löner.

Till skillnad från till exempel Folkpartiet, som rakt av vill sänka lönerna genom riksdagsbeslut och därmed köra över parterna, vill Moderaterna gå vägen via att lagstifta om en ny anställningsform. På denna nya anställningsform ska man ”lära sig jobbet på jobbet”, vilket är Moderaternas uttryck för att jobba 100 procent och få betalt för 75 procent.

En arbetsgivare ska enligt denna lagstiftade anställningsform alltså bara behöva betala 75 procent av ingångslönen. Moderaterna vill alltså, med andra ord, lagstifta om sänkt ingångslön.

Detta måste tydligen upprepas för att det ska nå in även till Aftonbladets borgerligt politiserade analystexter:

Läs noga: Genom sitt förslag om nya ”lära sig jobbet på jobbet”-anställningar vill Moderaterna lagstifta om sänkta ingångslöner. Inte så lite heller, 25 procent är en rejäl sänkning.

Det andra uttalandet av Löfven är att han på 1 maj i Aftonbladets TV skulle ha sagt att alternativet till dagens rödgröna regering är en ”blåbrun sörja”. Ganska träffande uttryck, för övrigt.

Enligt Lena Mellin behöver alternativet inte alls vara det Löfven säger (en blåbrun sörja, med andra ord) utan alternativet kan i stället vara ”en regering med enbart S, med S, V och MP eller till och med en som sträcker sig över blockgränsen”.

Nu sade Löfven visserligen aldrig som Lena Mellin citerar här heller. Löfven sade i stället att alternativet till en socialdemokratiskt ledd regering är en blåbrun sörja. Och nog är till exempel ”en regering med enbart S” en i allra högsta grad socialdemokratiskt ledd regering.

Sund debatt är alltid bra. Men när borgerliga skribenter förfaller till påhopp förvägras läsarna möjligheten att ta ställning i sakfrågor. Socialdemokraterna vill skapa jobb med rimliga löner, något som Socialdemokraterna lyckats med i decennier.

Alliansen, inklusive Moderaterna, anser att ekonomins fundament nu har ändrats så mycket så att nuförtiden, oklart varför, måste de med redan lägst löner sänka sina löner ännu mer (de högavlönade slipper). Annars blir det inga jobb.

Det är här motsättningen finns. Och det är här debatten borde föras.

LÄS OCKSÅ

Debatt: Det finns etiska regler för medierna att följa