STOCKHOLM 2015-11-09 Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och arbetsmarknadspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson presenterar ett migrationspolitiskt fˆrslag d‰r (M) fˆreslÂr nekad inresa fˆr asylsˆkande frÂn andra EU-l‰nder och tillf‰lliga gr‰nskontroller. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och arbetsmarknadspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Tomas Oneborg/TT

Löfte om jobb ska kopplas till en ny form av yrkesutbildning. Det föreslår Moderaterna i sin skuggbudget som presenteras under måndagen, rapporterar Ekoredaktionen.

Moderaterna vill flytta 500 miljoner kronor från dagens arbetsmarknadsutbildningar till en helt ny yrkesutbildning på Arbetsförmedlingen. Det ska finnas en direkt koppling mellan den nya utbildningen och arbetsmarknaden. För att få delta måste det finnas ett löfte från en arbetsgivare om ett jobb efter utbildningen.

– Dagens arbetsmarknadsutbildning vill vi fasa ut och i stället införa yrkesutbildning med ett skarpt jobblöfte, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Sveriges radio.

Tanken är att yrkesutbildningen ska vara ett år i stället för dagens sex månader. De 500 miljoner som anslås i ett första steg ska ge 6 000 platser 2017.

Yrkesutbildningen ska vara max tolv månader i stället för dagens sex. Pengarna räcker till uppemot 6 000 platser från 2017, skriver SR.

– I dag går nästan alla som går utbildningarna rakt ut i arbetslöshet och så kan vi inte fortsätta ha det. Arbetsgivarna måste kopplas in mycket tidigare och också ge löfte om arbete, säger Elisabeth Svantesson.

Men Anna-Lena Bohm, företagare och vice ordförande i Svenskt Näringsliv, är mycket skeptisk.

– Lova ett specifikt jobb till specifika personer innan en utbildning har genomförts kommer aldrig att fungera, säger hon till Ekoredaktionen.