STOCKHOLM 20160429 Manifestation mot den pÂgÂende trenden av nedbemanning inom spÂrtrafiken p initiativ av Seko - facket fˆr ombordpersonal p SJ AB. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Foto: Pontus Lundahl/TT

Från och med nästa vecka slimmas personalstyrkan ombord på all tågtrafik i hos SJ. Två personer ska dela på ansvar för bistro och resenärer på snabb- och fjärrtåg. En säkerhetsrisk anser Seko som manifesterar mot beslutet.

LÄS OCKSÅ Hot mot säkerhet på tåg när SJ spar

SJ, Arlanda Express och andra tågaktörer vill att färre anställda sköter servicen ombord på landets tåg. Nedbemanningen har pågått under en tid men från och med nästa vecka minskar SJ antalet anställda ombord ytterligare.

– Det tummas på säkerheten och tryggheten. Säkerhetsansvaret håller på att glida oss ur händerna, säger Elis Cataño, ordförande för Seko Sektion Åkande.

På fredagen anordnade Seko en manifestation utanför Stockholms central mot nedskärningarna, som även drabbar trygghetsvärdar, spärrvakter och städpersonal. Regionaltågen kan fortsättningsvis komma att bemannas med endast en anställd tillsammans med lokförare, medan fjärr- och snabbtågen får två anställda.

– Vi känner oss hela tiden otillräckliga. Och om det blir brand eller slagsmål mellan resenärer kan det vara svårt för oss att klara av det, fortsätter Elis Cataño som arbetar ombord på SJ:s snabbtåg.

Malin Hägglund som också arbetar för SJ säger att hon och hennes kolleger är stressade och oroliga inför ytterligare nedskärningar bland personalen.

– Järnvägen är långt ifrån felfri och det händer saker hela tiden som vi måste rapportera. De vill att vi går omkring i vagnarna men det har vi oftast inte tid med.

En som ofta åker tåg är Alexandra Willmer från Vänersborg som passerar manifestationen vid Stockholm central. Hon ser med oro på säkerhetsrisken med få anställda ombord.

– Om det är kväll eller natt och jag vet att det bara är en anställd ombord på mitt tåg skulle jag känna mig väldigt otrygg, säger hon.

Men SJ håller inte med om att säkerheten sätts åt sidan med minskad bemanning.

– Vi har rutiner för att hantera händelser. Vid hotfulla situationer kan tågvärden kontakta trafikledningen, väktare eller polis, som gör bedömning av hantering av händelsen. Varje tågvärd är utbildad och tränad i att möta och hantera hotfulla situationer för att skapa en trygghet ombord för samtliga resenärer, skriver SJ:s presstjänst i ett mejl till Arbetet.