Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Räddningsarbetare gräver efter överlevande i det bombade sjukhuset i Aleppo. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Räddningsarbetare gräver efter överlevande i det bombade sjukhuset i Aleppo. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Trots vapenvila fortsätter striderna i Syrien. På torsdagen bombades ett sjukhus i Aleppo. FN-sändebudet Staffan de Mistura kräver omedelbara initiativ på högsta nivå från USA och Ryssland för att rädda fredssamtalen om Syrien.

Ett sjukhus har flygbombats i rebellkontrollerat område i den syriska staden Aleppo. Minst 27 människor har dödats, bland dem tre barn, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet som är baserat i Storbritannien, uppger Reuters. Bland andra ska stadens enda barnläkare ha dödats.

Händelsen bekräftas av Läkare utan gränser (MSF) som på Twitter skriver att sjukhuset förstördes i en direktträff. MSF anger antalet dödade till 14.

Vapenvillan gäller fortfarande men är i stor fara och kan när som helst rasa samman, sade FN-sändebudet Staffan de Mistura på en pressträff i går kväll i Genève efter en videokonferens med FN:s säkerhetsråd.

– Hur kan du ha betydande samtal när du bara hör nyheter om bombningar och beskjutningar? sade han.

De senaste två dygnen har en person i Syrien dödats var 25:e minut och en skadats var 13:e minut, enligt de Mistura.

Han avser att fortsätta fredssamtalen med en eller två rundor före juli men sade att de är meningsfulla först om ”fientligheterna är tillbaka på nivåer som i februari—mars”. Planen är att återuppta rundan under maj.

Den senaste vändan av fredssamtalen bekräftar betydande skillnader i parternas syn på hur en politisk övergång ska se ut, enligt de Mistura. Men den syriska regeringen och oppositionen godkänner att ett övergångsstyre kan omfatta medlemmar från de nuvarande parterna vid sidan av ”oberoende och andra”, enligt ett sjusidigt dokument som sammanfattar samtalen.

– Ingen tvivlar längre på att det finns ett akut behov av en trovärdig och verklig politisk övergång, sade han.

Däremot diskuterades inte specifika namn, som exempelvis president Bashar al-Assads framtida roll, säger de Mistura.

TT

Fakta: Vapenvilan i Syrien

Vapenvilan i Syrien medlades fram av Ryssland och USA. Den syriska regeringen och delar av den icke-jihadistiska oppositionen kom överens om att upphöra med striderna under tiden som fredssamtalen skulle hållas. Inledningsvis minskade striderna över hela landet, inklusive staden Aleppo där invånarna vågade sig ut till marknader och parker. Men den senaste tiden har allt fler rapporter kommit om upptrappat våld.