Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En minut efter midnatt, svensk tid, lyfte Sojuz-raketen från jordens yta med tre satelliter i lastutrymmet. Uppskjutningen var den första från den nybyggda rymdbasen Vostotjnyj i sydöstra Ryssland, som egentligen skulle ha genomförts på onsdagen, men försenades på grund av tekniska problem, rapporterar nyhetsbyrån AFP.President Vladimir Putin gratulerade de ansvariga för uppskjutningen, och förklarade att den nya basen är ett viktigt bidrag till det ryska rymdprogrammet.

– Man brukar säga att puddingen får sitt värde genom att ätas. Ni var tvungna att genomföra den första uppskjutningen för att bekräfta att kosmodromen är färdig att tas i bruk, och ni gjorde det! sade han efteråt, enligt AFP.

Omkring 10 000 personer har arbetat med att färdigställa Vostotjnyj sedan 2012. Bygget har dragits med flera förseningar, korruptionsskandaler och arbetsrättsliga tvister. Prislappen beräknas till omkring 37—50 miljarder svenska kronor — men då ingår en helt nybyggd stad som rymmer 25 000 invånare, 115 kilometer väg och 125 kilometer järnvägsräls.

Ryssland byggde Vostotjnyj-basen för att göra sig mindre beroende av Bajkonur i Kazakstan, som landet hyr för nästan en miljard kronor per år sedan Sovjetunionens upplösning, förklarar rymdexperten Sven Grahn, tidigare teknisk direktör på statliga rymdbolaget SSC, dåvarande Svenska rymdaktiebolaget.

– Det är klart att det tar ett tag att tjäna in pengarna, men infrastrukturen i Kazakstan är rätt nedgången. Basen har funnits i 60 år, och har ett svårt behov av underhåll, säger han.

Satsningen handlar också om att Ryssland vill fortsätta vara konkurrenskraftigt i att sälja uppskjutningar på den globala marknaden, enligt Sven Grahn:

– De har svårt att expandera Bajkonur, eftersom den inte är deras. Dessutom håller de på att gå över till en helt ny modernare rakettyp, då är det lika bra att börja på ny kula.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT