TRELLEBORG 2014-07-18 Delar av en tegelfasad p ett flerfamiljshus i Trelleborg rasade ner p trottoaren tidigt under fredagsmorgonen. Ingen person ska ha skadats. Men nere p gatan syns en rej‰l hˆg med sˆndertrasat tegel. - Jag har aldrig vart p nÂgot liknande. Hade detta skett mitt p dagen hade det varit en ˆverh‰ngande risk fˆr att flera personer blivit skadade, s‰ger r‰ddningsledare Adam von Gertten till SVT:s Sydnytt. Ungef‰r tio rader av v‰ggen l‰ngst upp p huset har rasat ner och omrÂdet kring huset ‰r nu avsp‰rrat p grund av rasrisk. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Var femtonde sekund dör någon i en olycka eller sjukdom som orsakats av jobbet. Torsdag den 28 maj är en internationell minnesdag för alla som omkommer i arbetet. Det är också världsdagen för arbetsmiljö.

Torsdag den 28 april hedras minnet av alla som dör på jobbet. Enligt FN-organet ILO handlar det om 2,3 miljoner människor om året eller 6 300 personer varje dag.

I Sverige omkom 44 personer i arbetsolyckor förra året, men betydligt fler än så dör på grund av jobbet i till exempel cancer eller arbetsrelaterade hjärtproblem och självmord.

– Varje år avlider cirka 1 000 personer i arbetssjukdom, till exempel av att hjärtat är hårt utsatt i ett kravfyllt jobb. Både skyddsombudet och andra fackliga på jobbet måste nu börja tillämpa Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö, så att de kan förhandla fram mer rimliga arbetsbelastningar, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO i en kommentar på LO:s hemsida.

Workers memorial day instiftades av fackliga organisationer i Kanada 1984, och fick snabbt spridning till fackliga organisationer i andra länder. Sedan dess har man världen över ägnat den 28 april åt att hedra dödsoffren och åt att göra människor uppmärksamma på riskerna i arbetslivet.

Sedan 2003 delar dagen också datum med ILO:s egen världsdag för arbetsmiljö. Årets tema för världsdagen är stress, som är ett växande arbetsmiljöproblem även internationellt.

Även om dödsolyckorna minskat i Sverige över tid, så är varje dödsfall ett för mycket. Regeringen har i sin arbetsmiljöstrategi numer en nollvision för dödsolyckor. Och medan du läst denna artikel har tre eller kanske ännu fler arbetare i världen dött på grund av sina jobb.