NORRK÷PING 2014-03-07 Arbetsfˆrmedlingen Foto: Yvonne ≈sell / SvD / TT / Kod 30202 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro**

Foto: Yvonne Åsell/TT

Arbetsförmedlingen tvingas skjuta på arbetsmarknadsutbildningar för miljardbelopp. Myndigheterna har startat upphandlingar sent och överklaganden har bromsat starten av utbildningarna. 10 000 platser berörs, skriver Dagens Industri.

Bland annat drabbas utbildningar för bristyrkena bussförare och lastbilschaufförer, vilket berör omkring 1 800 elever. Några nya elever har inte kunnat påbörja utbildningarna på över en månad.

Yrkesakademin som förlorade upphandlingen när en konkurrent la ett bud på 10 till 20 procent lägre nivå överväger att överklaga. Det kan försena starten än mer.

I höstas uppstod en liknande situation för bristyrkena svetsare, skärare och svarvare. Då stod omkring 2 000 utbildningsplatser tomma när avtal för utbildningarna saknades. Den största upphandlingen som blivit kraftig försenad är allmänförberedande utbildning. Den vänder sig till nyanlända och andra som behöver stärka sina baskunskaper för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Det handlar om utbildningsplatser för en miljard kronor som ska upphandlas.

Arbetsförmedlingen drog tillbaka upphandlingen sedan den överklagats och myndigheten konstaterat att man gjort fel. Den ansvarige på myndigheten, upphandlingschef Martin Kruse, säger att problemen handlar om både bristande planering och prioriteringar.

­– Vi har ett väldigt högt tryck just nu så vi har tvingats skjuta på upphandlingar, säger han till Dagens Industri.

Utbildningsföretagen Lernia uppger för tidningen att man de senaste två åren tvingats säga upp 300 anställda på grund av de försenade upphandlingarna.