Maria Dahlberg, förhandlingschef SKL. Foto: Thomas Carlgren

Maria Dahlberg, förhandlingschef SKL. Foto: Thomas Carlgren

Tre dagar kvar och total tystnad. Förhandlingarna mellan Kommunal och SKL är inne på upploppet.

Förhandlingarna om Sveriges största kollektivavtal som omfattar närmare 400 000 anställda är nu inne i sitt slutskede. På lördag löper avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ut och parterna är mycket förtegna om hur förhandlingarna fortlöper.

– Förhandlingar pågår och det är allt jag kan och vill säga, säger Maria Dahlberg, förhandlingschef på SKL.

Hon vill inte kommentera varken innehållet i förhandlingarna, eller om hon tror att parterna hinner enas innan det gamla avtalet löper ut.

Inte heller Kommunal kommenterar någonting som gäller förhandlingarna. Förbundets avtalsdelegation är dock inkallade sedan igår, och är därmed på plats om ett avgörande närmar sig. Även SKL:s avtalsdelegation är redo.

– Den är alltid i beredskap, säger Maria Dahlberg.

Kommunal har krävt löneökningar på 661 kronor plus 400 kronor extra till undersköterskorna. Förbundet rättar sig dock efter industrins märke på antingen 2,2 procent eller 590 kronor. Det skulle i så fall kunna innebära 520 kronor för Kommunals del, förutom satsningen på undersköterskorna som också har stöd av LO.

Kommunal kräver också ett tydligare lönesystem som reglerar hur lönerna sätts lokalt och att arbetet organiseras så att heltid kan vara norm.

SKL vill bland annat ha ökad flexibilitet och att så mycket som möjlighet ska kunna avgöras lokalt ute i verksamheterna.

LÄS OCKSÅ

Kommunal får stöd för extra löneökningar

Kommunals sikte inställt på 2,2 procent

LO och Svenskt Näringsliv i utspel

”Inte okej att kommunalare blir lönegolv”

Kommunal: Arbetsgivaren håller nere löner för oss

SKL beredda att diskutera lönesatsning på undersköterskor

”Aldrig sett en så aggressiv motpart”

”Kommunals krav är för högt”

Kommunal kräver 3,3 procent totalt