Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Papua Guinea stänger det kontroversiella flyktinglägret på ön Manus dit Australien skickar människor som vill söka asyl.
Beslutet kommer dagen efter att Papua Guineas högsta domstol förklarat att lägret är olagligt och i strid mot grundlagen.

Premiärminister Peter O’Niell uppmanar i ett uttalande Australien att hitta ett alternativ för de asylsökande som finns i flyktinglägret på Manus.

Australiens regering meddelade tidigare på onsdagen att landets gräns- och migrationspolitik ligger fast trots domstolsbeslutet i grannlandet.

– Vi vill att människor ska kunna lämna Manus och Nauru, men de kommer inte att komma till Australien, säger migrationsminister Peter Dutton.

Australien skickar asylsökande som försöker nå landet med båt till Manus och önationen Nauru i Stilla havet. Lägren finansieras av Australien, som också har ett avtal med Kambodja om att ta emot människor som har rätt till asyl.

Australiens migrationspolitik har fått internationell kritik. Kritik har också riktats mot de svåra förhållandena i lägren. I Nauru satte på onsdagen en asylsökande från Iran eld på sig själv. Självmordsförsöket skedde samtidigt som en delegation från FN:s flyktingorgan besökte lägret.

Australiens migrationsminister Peter Dutton säger att 23-åringen kommer att flygas till Australien för vård, men att han gör klart att mannen kommer att skickas tillbaka till Nauru om han överlever och blir återställd.

Fyra andra självmordsförsök inträffade i tisdags när asylsökande drack tvättmedel, uppger aktivistgruppen Refugee Action Coalition.

TT