erik-lofgren-webbtopp

”Jag står upp för alla”, säger det fackliga skyddsombudet Claes Melkersson i Uppdrag Granskning. ”Inte bara mig själv”.

Dessa nio ord är egentligen inte så märkliga. För ett tiotal år sedan hade vi inte reagerat på dem alls, och det hade säkert inte blivit särskilt uppmärksammat att Claes sade ifrån mot sina överordnade chefer; de som ville skära ner på säkerheten för att påskynda bygget av Mall of Scandinavia. Det är ju liksom bara hans jobb att stå emot, som fackligt förtroendevald.

Men i detta individualismens tidevarv, där det blivit norm att hela tiden tänka på sitt eget bästa, så förtjänar 24-årige Claes Melkersson att hyllas som en hjälte.

Det gamla miljöpartistiska språkröret Birger Schlaug satte fingret på just individualismen som en bortglömd faktor i Miljöpartiets fiasko. I SVT:s nyhetspanel pratade han om att individualismen brer ut sig och tar plats som förr var reserverad åt visioner och ideologi.

Schlaug sade sig känna sorg för de miljöpartister ”som var idealister och inte karriärister” och som ”drömt om ett annat slags parti” – och som nu fick se en ryggradslös partitopp ta beslut som går rakt emot deras egentliga ideologi.

– Vi behöver fler människor med drömmar än vi behöver människor som bara tänker på sitt cv, sa Schlaug bestämt med en så kallad passning upp mot den nuvarande partitoppen.

Det är en insikt som även gäller den dagliga arbetarvardagen och det är glädjande att se att det fortfarande finns hjältar, som fackkämpen Claes Melkersson – som utan tvekan riskerade jobbet för att han vägrade svika sina kollegor. Claes kunde ha hållit tyst om missförhållandena på bygget. Det förväntades av honom att tumma på reglerna.

Men Claes Melkersson tänkte inte på sig själv, han gjorde något så gammaldags som stod upp för alla. Alla behöver inte trycka ifrån med fotsulan mot någon kollegas näsrygg på sin väg uppför karriärstrappan.

Claes Melkersson visar att det går att stå stadigt kvar och vägra låta chefer, internationell konkurrens och girighet ­tvinga fram vinster på bekostnad av kollegorna.

Bland skyddsombud och fackligt anslutna arbetare värnas fortfarande begrepp som solidaritet och kollektivism.