Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FPÖ:s presidentkandidat Norbert Hofer. Foto: AP /Ronald Zak

FPÖ:s presidentkandidat Norbert Hofer. Foto: AP /Ronald Zak

Helgen präglades av framgångar för Europas radikala nationalister. I Österrike segrade ultranationalistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer i första omgången av presidentvalet – en 45-årig politiker som sedan flyktingkrisen inleddes alltid bär med sig en pistol av märket Glock.

– Jag tycker om att skjuta, sade Norbert Hofer flera gånger på valmöten inför helgens presidentval.

Han klargjorde att det rör sig om en hobby och även gäller bågskytte och luftgevär. Men också att han numera alltid bär med sig sin pistol av typen Glock 26.

– Jag förstår att vapenförsäljning har gått upp i Österrike. I oroliga tider måste man vara beredd, sade Hofer, vars parti FPÖ (Österrikiska frihetspartiet) tidigare leddes av den nu avlidne Jörg Haider och har en historia av ultranationalism och ledare med bakgrund i nazismen.

Pistoler av modellen Glock 26. Foto: AP/Julie Jacobson

Pistoler av modellen Glock 26. Foto: AP/Julie Jacobson

Hofer fick 36,4 procent av rösterna i den första omgången av söndagens presidentval i Österrike. Nu väntar en andra och avgörande omgång den 22 maj, då Hofer ställs mot De grönas Alexander van der Bellen (20,4 procent av rösterna i första omgången).

Utgången är oviss, men redan står det klart att väljarna gett de båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Folkpartiet, en rejäl örfil.

Norbert Hofer har burits fram av ett utbrett missnöje med den förda flyktingpolitiken, och när han talar om ”oroliga tider” menar han framförallt den stora ökningen av asylsökande.

Förra året sökte omkring 100 000 människor asyl i Österrike. Regeringen har försökt begränsa inflödet genom att införa gränskontroller och ett inom EU omstritt tak för antalet asylsökande per dag.

Österrikes regering har även varit drivande bakom stängningen av den så kallade Balkanrutten, som under ett par år var den främsta rutten för flyktingar som färdades från Grekland mot norra Europa.

Men inte ens det tycks ha blidkat opinionen.

– Det här är början för en ny politisk era, sade FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache triumferande efter Hofers seger i söndagens val.

Presidentens makt är i Österrike starkt begränsad, men Hofer skulle kunna upplösa parlamentet och utlysa nyval om han blir vald, något han också sagt sig vilja göra. FPÖ har starkt självförtroende – partiet har aldrig tidigare fått så stor andel av rösterna som i söndagens val.

Även ultranationalister i andra länder i Europa jublar. I Frankrike twittrade Nationella frontens ledare Marine Le Pen: ”En hjärtlig gratulation till mina vänner i FPÖ för detta magnifika valresultat”.

Den nederländske radikale nationalisten Geert Wilders i Nederländerna beskriver valutgången som ”fantastisk” och ultranationalistiska Jobbik i Ungern och högerpopulistiska Lega Nord i Italien har framfört sina gratulationer till FPÖ.

Höga företrädare för Sverigedemokraterna, bland dem Kent Ekeroth, har tidigare haft nära samröre med FPÖ:s ledning, men på måndagen fanns ännu inte någon officiell kommentar från partiet.

I Serbien gick samtidigt det ultranationalistiska SRS starkt framåt i landets parlamentsval. Det mycket EU-kritiska och Rysslandstillvända SRS blev landets tredje största parti med drygt 7 procent av rösterna.

Segrade gjorde dock den sittande konservative premiärministern Aleksandar Vucics parti SNS som får majoritet i parlamentet med stöd på upp emot 56 procent, enligt preliminära valresultat. Även Vucic har tidigare gjort sig känd som hårdför nationalist, men den här gången hade han gått till val på att föra Serbien in i EU.

Näst största parti blev socialistpartiet SPS med 13 procent av rösterna.