Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - In this July 27, 2013 file photo, North Korea's leader Kim Jong Un waves to spectators and participants of a mass military parade celebrating the 60th anniversary of the Korean War armistice in Pyongyang, North Korea. North Korea's young leader wasn't in his customary seat as the country convened its rubber-stamp parliament Thursday, Sept. 25, 2014, adding to South Korean media speculation that Kim may be ill. (AP Photo/Wong Maye-E, File) / TT / kod 436

Kim Jong-Un. Foto: Wong Maye-E/TT

FN:s säkerhetsråd fördömer, liksom omvärlden, Nordkoreas uppskjutning av en ballistisk robot från en ubåt. Det innebär ett ”allvarligt brott” mot FN-resolutioner, enligt säkerhetsrådet, som uppmanar Pyongyang att avstå ytterligare provokationer.

På söndagen uppgav Nordkorea att landet genomfört uppskjutningen, personligen övervakad av diktatorn Kim Jong-Un. Han hyllade testet som en ”ögonöppnande framgång”. Enligt Sydkoreas försvarsminister flög roboten omkring tre mil och testet visade tydliga tekniska framsteg jämfört med tidigare.

Det finns en växande oro att Nordkorea övar inför ett femte kärnvapenprov inför en partikongress i början av nästa månad, den första på 36 år.

USA:s president Barack Obama varnar för att det finns verkliga faror med Nordkoreas fortsatta tester.

– Även om de oftare misslyckas än lyckas, får de mer kunskaper varje gång, säger han under sitt besök i Tyskland.

– Vi tar dem på stort allvar, så gör våra allierade och resten av världen.