Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Barack Obama. Foto: AP Photo/Susan Walsh

Barack Obama. Foto: AP Photo/Susan Walsh

Utbrotten flyger och far när USA:s president Barack Obama manar britterna att stanna i EU.Brexit-anhängarna rasar och syrligheterna från båda sidor når nya nivåer.

Obama anlände till Storbritannien sent i går kväll, äter i dag lunch med nyblivna 90-åringen drottning Elizabeth och håller sedan presskonferens med premiärminister David Cameron vid 18-tiden, svensk tid.

Han kommer lastad med ett tydligt budskap: britterna bör rösta för att stanna kvar i EU i folkomröstningen den 23 juni.

”Ett starkt Europa är inte ett hot mot Storbritanniens globala ledarskap; det förstärker Storbritanniens ledarskap”, skriver presidenten i en debattartikel i tidningen Daily Telegraph.

Enligt Obama har britterna tjänat på EU-medlemskapet för såväl jobb som handel och finansiell tillväxt. Dessutom är säkerhetssamarbetet en viktig faktor.

”Nu är det tid för vänner och allierade att hålla ihop”, skriver presidenten.

Men långt ifrån alla håller med. Londons lämna EU-pådrivande borgmästare Boris Johnson kontrar i tidningen The Sun.

”Inkonsekvent och hycklande”, skriver Johnson och hävdar att amerikanerna själva aldrig skulle vilja ”ge upp kontrollen över sin demokrati” på samma sätt som brexit-anhängarna anser att Storbritannien gjort i och med sitt medlemskap i EU. Johnson tar sedan till Obamas gamla ”yes, we can” (ja, vi kan) i debatten.

”Kan vi ta tillbaka kontrollen över våra gränser och våra pengar och vårt regeringssystem? Yes, we can. Kan vi stå på våra egna ben? Yes, we can”, skriver Johnson.

Brexit-debatten har länge fullständigt dominerat brittisk politik och blir bara hetare för varje vecka. De senaste siffrorna tyder på en uppgång och ledning för stanna kvar-sidan — även om oron bland landets EU-anhängare är fortsatt stor. David Camerons konservativa regeringsparti är splittrat, merparten av de stora brittiska tidningarna kampanjar för ett brexit och bland många ”vanliga” väljare ses näringslivets och storföretagens kraftiga stöd för att stanna kvar snarare som ett minus än ett plus.

Att Obama blandar sig i debatten riskerar också att väcka den indignation som britterna gärna känner över att ”andra” säger åt dem vad de ska göra.

– Det här är en ovälkommen inblandning från den mest antibrittiske amerikanske presidenten som någonsin funnits. Tack och lov så kommer han inte att sitta kvar särskilt länge till, säger partiledaren för EU-fientliga Ukip, Nigel Farage, till Reuters.

De som förordar ett fortsatt medlemskap menar dock att Obama snarare har en skyldighet att blanda sig i, för att undvika att britterna gör något som de inte borde.

– Vi har ett uttryck som går: ”en vän låter inte en annan vän köra på fyllan”, säger amerikanske förre UD-tjänstemannen James Rubin till BBC.

Syrligt påpekas även skillnaderna mellan vilka internationella politiker som tycker att Storbritannien ska stanna kvar respektive lämna EU.

”Medan stanna kvar-sidan kan räkna med stöd från respekterade ledare som Obama, så kommer franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen att flyga över för att kämpa för Brexit”, noterar Labour-parlamentsledamoten Chuku Umunna på Twitter.

Barack Obama och hustrun Michelle äter i kväll middag med prinsarna William och Harry och ska i morgon framträda med Cameron på ett möte med ungdomar i centrala London. Eventuell kommer Obama även att hinna med ett möte med Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

I övermorgon åker han sedan vidare till Tyskland, där det bland annat väntar ett toppmöte i Hannover på måndag med förbundskansler Angela Merkel, David Cameron, Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi om kampen mot Islamiska staten, läget i Libyen och flyktingkrisen.

Wiktor Nummelin/TT

 

 

Fakta: Britterna och EU

Efter att under 1960-talet två gånger ha fått nej från Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle blev Storbritannien medlem i det som nu heter EU från den 1 januari 1973. Redan två år senare hölls en folkomröstning om fortsatt medlemskap, utlovad av Labour under valkampanjen 1974. Ja-sidan vann klart med 67 procent mot 32. Storbritannien står dock utanför Schengen-samarbetet och har även en fördragsskyddad rätt att inte behöva införa euron som valuta. En ny folkomröstning ska nu hållas den 23 juni om fortsatt EU-medlemskap utifrån en uppgörelse som EU:s stats- och regeringschefer enades om i februari. Uppgörelsen innebär bland annat garantier för att britterna står utanför EU:s målsättning om en "allt fastare sammanslutning" samt rätt att under sju år inskränka nyinflyttade EU-medborgares rätt till socialbidrag.