STOCKHOLM 20160118 MÂlare protesterar mot farliga ‰mnen i vattenbaserad f‰rg. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Foto: Henrik Montgomery/TT

Måleriföretagen och Svenska Målareförbundet har efter ytterligare medling kommit överens om ett nytt 13-månaders avtal. Den pågående strejken upphör därmed omedelbart. Avtalsvärdet är 2,2 procent på 12 månader och uppräknas om 2,38 procent på 13 månader.

Vid klockan 16.40 på fredagseftermiddagen accepterade Måleriföretagen och Svenska Målareförbundet medlarnas bud vilket även betydde att strejken avbröts direkt.

Avtalet är på 13 månader och värdet är på 2,2 procent på tolv månader och räknas upp om 2,38 procent på 13 månader. Löneökningen träder inte i kraft förrän den 25 april på grund av att Målareförbundet verkställde sitt strejkvarsel.

Andra delar i avtalet är rätt till uppskjuten uppsägningstid vid graviditetspenning, att arbetstidsförkortningen ökar med två timmar (som avräknas löneutrymmet) och branschanpassning av vidareutbildningen för skyddsombud.

Målareförbundets ordförande Mikael Johansson skriver på förbundets Facebook-sida:

– Vi slog tillbaka attacken på vårt ackordslönesystem. Vi fick till stånd en arbetstidsförkortning. Och vi fick ett förstärkt anställningsskydd för gravida, det är en historisk framgång där Målareförbundet går före både riksdagen och andra fackförbund.

Även Måleriföretagen är nöjda med avtalet.

– Vi är naturligtvis oerhört glada att vi äntligen har kommit till en överenskommelse. Det hade varit förödande om strejken hade pågått längre. Vi höll också märket vilket innebär att löneökningen inte blir högre än för industrin, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ

Målarkonflikten utvidgas ytterligare

Målarstrejken utvidgas

Fastighets sympativarslar för målarna

Måleriföretagen besvikna på sympativarsel

Byggnads och Elektrikerna sympatiförhandlar för målarna

Seko sympativarslar för målarna

Målarna förhandlar igen

Öppning kan komma i målarkonflikt

Spegellockout igen för Målarna

Måleriföretagen tror på långkonflikt

”Vi strejkar för vårt lönesystem”

Målarna går ut i strejk

6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning

Måleriföretagen varslar om spegellockout

Medlare ska lösa målarkonflikten

Målarna hotar med strejk

Målaravtal uppsagt av facket

Varsel kan inleda målarförhandling