När IF Metall under året firar sitt tioårsjubileum vill man med teaterns hjälp ingjuta mod bland förtroendevalda som kämpar med fackligt arbete runt om i landet. I fredags var det premiär för The IF Metall Show.

LÄS OCKSÅ: Recension ”Proffsigt och kul om det fackliga löftet”

– Vi tror att föreställningen passar bra vid årsmöten, jubileumsmiddagen eller på vilket medlemsmöte som helst, där man vill få en injektion för det fackliga arbetet, säger Ulrika Lindberg hos Teater Tage Granit.

Hon har skrivit manus och spelar med i uppsättningen tillsammans med Sebastian Sporsén och Anna Marking.

Under showen i text och musik får vi möta ”Sven”, en helt vanlig för-troende-vald, på en helt vanlig arbetsplats, en helt vanlig dag.

– Han är lite trött och har det motigt när han ska få arbetskamraterna att förstå hur viktigt det är att organisera sig, säger Ulrika Lindberg och fortsätter;

– Men han hittar kraft och det slutar som det ska i sådana här sammanhang med att han får med sig arbetskamraterna.

Teater Tage Granit har jobbar tillsammans med fackliga organisationer i flera år. Föreställningarna ”Samtal pågår” och ”Alla kan göra något” har setts av många fackliga medlemmar runt om i landet.

Den här gången var det IF Metall vid Höga Kusten som i höstas tog kontakt. De ville ha en spännande underhållning i samband med att IF Metall firar tio år som förbund.

Intresset växte också från centralt håll och den första föreställningen spelades på Metalls förbundskontor i Stockholm.

– Under året är det fritt fram för lokala organisationer att boka en föreställning, säger Ulrika Lindberg.

Teater Tage Granit brukar dra med sig publiken i själva föreställningen, ge den chansen att påverka utgången till exempel.

– Men inte den här gången. Nu är det 40 minuter underhållning, bara att luta sig tillbaka, säger Ulrika Lindberg.