STOCKHOLM 20160421 Kommunals avgÂende ordfˆrande Annelie Nordstrˆm hÂller presstr‰ff med anledning av vinterns granskning av fackfˆrbundet, p huvudkontoret i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050

Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström, kommer inte att beviljas ansvarsfrihet på kongressen om revisorernas rekommendation följs. Missförhållandena i handelsbolaget Lyran har varit för allvarliga.

LÄS OCKSÅ Så många lämnade Kommunal

Tre månader har gått sedan Aftonbladet avslöjade allvarliga missförhållanden inom Kommunal och förbundets handelsbolag Lyran. Granskningen ledde till att tidigare förbundskassör Anders Bergström avgått och att förbundsordförande Annelie Nordström beslutat att avgå vid Kommunals kongress om sex veckor.

De externa revisorerna som sedan dess granskat verksamheten i bolaget Lyran riktar nu skarp kritik mot delar av den tidigare styrelsen och Annelie Nordström. Kritiken handlar bland annat om dålig ekonomisk uppföljning, representation utan dokumentation och dyra tjänsteresor med oklart syfte.

På grund av vad som framkommit rekommenderar revisorerna att Kommunals kongress inte ska bevilja förbundsordföranden ansvarsfrihet. Som ordförande för förbundet har hon ytterst ansvar för vad som sker även i förbundets handelsbolag.

– Det är ett ordentligt nederlag för mig, sa Annelie Nordström på en pressträff under fredagen.

– Det här är inget roligt sätt att avgå från det finaste uppdrag man kan ha.

Att en förbundsordförande inte beviljas ansvarsfrihet är ytterst ovanligt och kanske även unikt. Om kongressen följer rekommendationerna innebär det att Kommunal kan rikta skadeståndsanspråk mot sin tidigare ordförande.

Annelie Nordström medger att hon brustit i kontroll, men hon försvarar sig med att det är för att hon varit för engagerad i de fackliga frågorna.

– Att jag lade kraften och tiden på att vända den negativa medlemsutvecklingen i förbundet och på att vara ute och möta medlemmarna är mitt största misstag. Jag borde ha börjat med att städa upp i stadgar och bolagsordningar, säger hon.

Även Marcelo Rojas, ledamot i förbundsstyrelsen och Cecilia Rohdin, tidigare styrelseledamot, som suttit i bolaget Lyrans styrelse bör undantas från ansvarsfriheten på kongressen enligt revisorerna.

Tidigare förbundskassören Anders Bergström var förvisso förtroendevald, men satt inte i Kommunals förbundsstyrelse och kan därför inte ställas till ansvar på kongressen.

Annelie Nordström rekommenderar Kommunals tillträdande styrelse att se över stadgarna så att även förbundskassören ska kunna hållas ansvarig.

– I en så här pass stor verksamhet så kan man inte ha insyn i allting. Det har varit kassören som har haft hand om de här verksamheterna. Och det har också varit tydligt uttryckt i stadgarna, men sen har vi den här konstigheten att han inte suttit i styrelsen, säger hon.

Anders Bergström slipper ändå inte undan ansvaret för vad som hänt i Lyran. Han, Marcelo Rojas och Cecilia Rohdin, som suttit i bolagets styrelse, beviljades inte ansvarsfrihet när bolaget Lyran höll stämma under onsdagen. Enligt Aftonbladet har han också blivit polisanmäld, misstänkt för trolöshet mot huvudman.

Att Annelie Nordström valt att sitta kvar som ordförande fram till kongressen har hon motiverat med att hon velat gå till botten med allt som inte står rätt till i förbundet.

– Jag lägger nu all min energi på att storstäda, säger hon.

Hittills har förbundet stängt den kritiserade restaurangen Metropol Palais och bolaget Lyran som drev den har fått en ny styrelse. Kommunal har också antagit betydligt strängare policyregler för alkohol, gåvor och representation.

För att förhindra att olämpliga saker sker inom förbundet i framtiden inrättas en visselblåsarfunktion för förtroendevalda och anställda den 15 maj. Den som ser att något inte går rätt till ska kunna anmäla det anonymt till en extern webbsida, och anmälningarna utreds sedan av en grupp anställda med tystnadsplikt.

LÄS OCKSÅ:

Anders Bergström misstänks för mutbrott

Restaurang Metropol palais stänger

KF-direktör fick lägenhet av Polstjärnan

”Fan vad glad jag är för min lilla trea”

”Vill ha mina pengar tillbaka”

DEBATT: Vem är syndaren?

Bluffbrev till Löfven inte från IF Metall

DEBATT: Åldersapartheid är värre än ”kommunalskandal”

”Förlitar sig på att andra tänker kritiskt”

”Fackliga lägenheter ska inte gå till S-politiker”

Fackveteraner: avtalsrörelsen påverkas inte

”Aldrig sett en så aggressiv motpart som SKL”

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden