STOCKHOLM 2015-12-21 SJ st‰ller in tÂgtrafiken mellan Sverige och Danmark n‰r de nya reglerna fˆr id-kontroll bˆrjar g‰lla den 4 januari 2016. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Foto: Tomas Oneborg/TT

Huvudskyddsombudet på SJ har begärt hjälp från Arbetsmiljöverket mot neddragningar av ombordpersonal på regionaltåg.

SJ planerar enligt huvudskyddsombudet att från 2 maj ändra grundbemanningen på regionaltågen X40. Förutom lokföraren kommer det bara att finnas en ombordpersonal på varje tåg, skriver tidningen Publikt.

Det innebär arbetsmiljörisker och säkerhetsrisker, anser huvudskyddsombudet, som lämnat en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren. SJ svarat att man inte tänker ompröva beslutet.

Enligt anmälan skapar det problem på tåg som har flera hopkopplade enheter, men som inte går att förflytta sig mellan så länge tåget rullar.

Om man till exempel blir tvungen att evakuera resenärerna ute på ett spår blir det svårt för den ende ombordvarande anställde att hantera situationen, skriver huvudskyddsombudet i sin skrivelse. Riskerna ökar också vid brand och vid hot- och våldssituationer.

SJ planerar också att dra ner bemanningen på andra tåg. Fjärrtågen, med tre ombord kommer i framtiden bara att ha två anställda på plats för att hjälpa passagerarna.

SJs regionaltåg rullar framförallt i Mälardalen.