Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Democratic presidential candidate Hillary Clinton celebrates on stage with her family, from left, Chelsea Clinton, Mark Mezvinsky, and husband former president Bill Clinton, right, at her victory party after winning the New York state primary election Tuesday, April 19, 2016, in New York. (AP Photo/Kathy Willens)

Hillary Clinton. Foto: Kathy Willens/TT

Demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump gick segrande ur slaget om New York. Men kampen om partiernas presidentkandidatur är långt ifrån avgjord.

– Både Hillary Clinton och Donald Trump gjorde precis vad de behövde, nämligen att vinna. Nu måste de fortsätta att segra i nästa veckas val på östkusten, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, för TT.

– Clinton har haft svårt att skaka av sig Sanders.

En lycklig Clinton sträckte i sitt segertal ut en enande hand mot rivalen, Vermontsenatorn Bernie Sanders, och underströk att det är mer som förenar dem än som skiljer dem åt.

– Kampen för att ta hem nomineringen är nu inne på spurtsträckan, sade hon till jubel.

Den förra utrikesministern och New Yorksenatorn vann med över 15 procentenheter i New York, enligt nyhetskanalen CNN. Sanders vann dock bland de unga, 65 procent av 18-29-åringarna röstade på den självutnämnde demokratiske socialisten. Enligt Goldford handlar Clintons problem om trovärdighet.

– Sanders har fångat entusiasmen och intensiteten hos många yngre väljare. Det blir ett slag mellan ambition och autenticitet. Väljarna ser att Clinton verkligen vill bli president. Från Sanders hör de samma budskap gång på gång — det handlar inte om honom som person.

På den republikanska sidan fick den kontroversielle affärsmagnaten Donald Trump över 60 procent av rösterna. Han vann alla distrikt i New York — med undantag för Manhattan, staden New Yorks hjärta. Där fick Ohioguvernören John Kasich 45,2 procent av rösterna, jämfört med 41,8 för Trump och 13 procent för Texassenatorn Ted Cruz, enligt tidningen The New York Times.

– Vi kommer att landa på en väldigt hög nivå och få många fler delegater än vad någon förutspått ens i sina vildaste fantasier, sade Trump vid valvakan som hölls i hans egen skyskrapa Trump Tower.

– Jag tror att vi kommer att åka till (partiets) konvent som vinnare.

I talet uppgav han vidare att det är ”matematiskt omöjligt” för Cruz, som har näst flest delegater totalt, att komma upp i de 1 237 som krävs för att vara säker på att vinna Republikanernas presidentkandidatur — ett uttalande som omedelbart fick kritik. Goldford säger att chanserna är ganska stora att det blir ett öppet partikonvent i Ohio i sommar, även om Trumps New York-seger åtminstone tillfälligt stoppar rivalen Ted Cruz medvind.

– Trump måste göra sin hemläxa och bygga organisationer på marken i de delstater som är kvar, precis som Cruz har gjort. Det är så man vinner val i Amerika, säger han.

TT: Vad tycker du om Trumps retorik?
– I segertalet lät han som Sarah Palin (tidigare republikansk vicepresidentkandidat), han staplade meningar som inte hade något med varandra att göra. Men han höll sig ifrån personangrepp, kallade inte Ted Cruz för ”ljugande Ted”, vilket jag förmodar är en förbättring.

LÄS OCKSÅ:

Knapp seger för Sanders i Michigan

Trump stödjer ingen utan sig själv

Clinton och Trump närmare Vita huset

Knapp seger för Sanders i Michigan

Viktig seger för Sanders i Maine

Trump rasar på miljardärslista

Clinton och Trump vann supertisdag

Så gick det i New York