FILE - In this Friday, May 16, 2014 file photo, a discarded bra lies on the ground outside an informal bar that allegedly employed sex workers after a government raid on the illegal mining camp in La Pampa in the Madre de Dios region of Peru. Amnesty International approved a controversial policy Tuesday, Aug. 11, 2015 to endorse the de-criminalization of the sex trade, rejecting complaints by womenís rights groups who say it is tantamount to advocating the legalization of pimping and brothel owning. (AP Photo/Rodrigo Abd, File)

Foto: Rodrigo Abd/TT

ARBETET DEBATT. Prostitution har inget med sex att göra bortsett från att könsorganen är inblandade, och det är kanske det som förvirrar prostitutionsförespråkarna. Så snälla prostitutionsförespråkare sluta tala om prostitution som något sexpositivt, skriver Patrice Soares från kvinnojourerna i Lund.

Så har då debatten om prostitutionens vara eller icke vara blossat upp igen på grund av en artikel på temat i senaste numret av tidningen Ottar. Prostitutionsförespråkarna använder sig som vanligt av några märkliga retoriska figurer, som till exempel att prostitution är sexpositivt och att motståndarna till prostitution är motståndare till prostituerade (sic).

Jag vet inte hur det var för prostitutionsförespråkarna, men när jag växte upp så kallades att ha sex med en kvinna mot hennes vilja för våldtäkt. Att köpa sex av en kvinna är att ha sex med henne mot hennes vilja.. Det är att kränka hennes fysiska, psykiska och sexuella integritet. Om detta helvete har många kvinnor som lyckats lämna prostitutionen vittnat.

Det blir därför lite absurt när prostitutionsförespråkarna talar om prostitution som något sexpositivt. Prostitution har inget med sex att göra bortsett från att könsorganen är inblandade, och det är kanske det som förvirrar prostitutionsförespråkarna. Så snälla prostitutionsförespråkare sluta tala om prostitution som något sexpositivt.

Prostitutionsförespråkarna har dessutom mage att påstå att de personer (prostitutionsmotståndarna) som vill förhindra att män förgriper sig på kvinnor och flickor, vill kvinnor och flickor illa. Vad är detta, lever vi i upp- och nervända världen, där skydd av kvinnor och flickor omtalas som kvinnohat och kvinnoförakt. Ett rent orwellskt språk.

Men visst går det leta upp en och annan prostituerad som påstår att de gillar att sälja sin kropp till gamla gubbar. Precis som det säkert gick att hitta en och annan slav som hävdade att det var kul att slava ute på fälten. Det går Alltid att finna undantag från regeln.

Men nästan ingen kvinna (vare sig hon är prostituerad, före detta prostituerad eller aldrig har prostituerat sig) förknippar nog att ha sex mot sin vilja som något annat än en kränkning. Och i motsatts till prostitutionsförespråkarna så tror jag inget förändras för att hon får semesterersättning, vabba, ob och pension. Det är lika fullt en kränkning.

Patrice Soares

Patrice Soares

Ytterligare en sak att beakta när man hör debattörer tala sig varma för mäns rätt att köpa kvinnor och flickor är att titta på vilka dessa debattörer har på sin sida.

Dessa debattörer har torskarna, hallickarna, bordellägarna, strippklubbsägarna, kopplarna och männen som traffickerar kvinnor på sin sida. Ingen blir lyckligare än torskarna, hallickarna och bordellägarna när de hör debattörer försvara prostitution, eftersom dessa debattörer i praktiken försvarar torskarna, bordellägarnas och hallickarnas verksamhet.

Patrice Soares sitter i styrelsen för kvinnojouren i Lund