Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Ivar Andersen

FILE - In this March 11, 2011 file aerial photo, an earthquake-triggered tsunami sweeps shores along Iwanuma, Miyagi Prefecture, northeastern Japan. As Japanís ìtriple disasterî - quake, tsunami and nuclear crisis - unfolded after March 11, 2011, Associated Press journalists fanned out across the northern region of Tohoku to report and record what had happened in pictures, stories and video footage. (Kyodo News via AP, File) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT

Japanska tsunamin 2011. Foto: Kyodo News

Forskare vid Karlsruher teknologiska institut i Tyskland har kommit fram till att världens naturkatastrofer sedan år 1900 har orsakat ekonomisk skada för 7 biljoner dollar — alltså 7 miljoner miljoner dollar (motsvarande 57 biljoner kronor, eller 57 000 000 000 000 kronor). Dessutom har över 8 miljoner människors liv krävts i katastroferna.

Nästan 60 procent av skadorna har orsakats av översvämningar och stormar, med översvämningar som den största boven med 38,5 procent av kostnaderna, uppgav forskarna vid ett möte i Wien.

De har bland annat också räknat på jordbävningar, vulkanutbrott, torka, värmeböljor samt skogs- och markbränder och katalogiserat uppgifter om ungefär 35 000 naturkatastrofer mellan 1900 och 2015.

Av dödsoffren har cirka 2,3 miljoner krävts efter jordbävningar. Av dessa har ungefär 60 procent dött i rasade byggnader medan 28 procent har dött i en tsunami eller jordskred som startats av jordbävningen.

TT