Björn Hellman. Foto: Press

– Vi har haft konstruktiva förhandlingar under måndagen och i dag, tisdag. Att Målareförbundet då trappar upp konflikten är anmärkningsvärt, säger Måleriföretagens vd Björn Hellman.

Seko, Byggnads och Elektrikerna har under tisdagen den 19 april varslat om sympatiåtgärder för de strejkande målarna. Fastighets och Musikerförbundet behandlar Målareförbundets begäran om sympatiåtgärder under dagen, varför ytterligare sympativarsel är att vänta.

Att konflikten trappas upp nu när parterna har kommit igång att förhandla på egen hand, utan medlare, är ”oerhört beklagligt”, enligt Måleriföretagens vd.

– Vi har haft konstruktiva förhandlingar och befinner oss i ett känsligt läge. Att Målareförbundet då väljer att trappa upp konflikten är anmärkningsvärt.

Det är märkligt att Målareförbundet fortsätter att påstå att vi vill ta bort ackordslönesystemet, och att de förbund som lagt sympativarsel stämmer in i kören, anser Björn Hellman.

– Det är ju helt fel, vi vill behålla och utveckla ackordslönen. 700 000 nya bostäder ska byggas, och det klarar vi inte utan ackordet. Det är bara mätningsavgifterna vi vill förändra.

Också LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som under tisdagen uttalat stöd för Målarnas strejk, beskriver konflikten som en attack mot ackordslönesystemet från arbetsgivarnas sida. I Sveriges Radio jämför LO-ordföranden med byggavtalet, där Sveriges Byggindustrier helst vill se en övergång till månadslöner.

– Karl-Petter Thorwaldsson stöder Målareförbundet på helt felaktiga grunder, säger Björn Hellman. Att dra paralleller till Byggnads och Sveriges Byggindustrier är helt fel. Vi vill ju behålla och stärka ackordslönesystemet. Det är beklagligt att LO:s ordförande inte är bättre informerad.

Målareförbundets och Måleriföretagens förhandlingsledningar sitter i förhandlingar under tisdagseftermiddagen. Båda parter har kallat in sina stora förhandlingsdelegationer till i morgon, onsdag.

– I bästa fall har delegationerna något att ta ställning till i morgon, säger Björn Hellman. Men vi får se. Att Målareförbundet agerar så här försämrar förutsättningarna.

LÄS OCKSÅ

Byggnads och Elektrikerna sympatiförhandlar för målarna

Seko sympativarslar för målarna

Målarna förhandlar igen

Öppning kan komma i målarkonflikt

Spegellockout igen för Målarna

Måleriföretagen tror på långkonflikt

”Vi strejkar för vårt lönesystem”

Målarna går ut i strejk

6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning

Måleriföretagen varslar om spegellockout

Medlare ska lösa målarkonflikten

Målarna hotar med strejk

Målaravtal uppsagt av facket

Varsel kan inleda målarförhandling