Luis Escamilla puts on gloves before working with food at the Hock Farm Restaurant in Sacramento, Calif. at the Hock Farm restaurant in Sacramento, Calif. Under a bill signed last year by Gov. Jerry Brown, chefs and bartenders in California must keep bare hands off food going straight to the plate or the drink glass, and must use gloves or kitchen utensils such as tongs. California, where the law took effect Jan. 1 and will begin enforcement starting in July, will join 41 other states banning bare-hand contact with ready-to-eat food. In February,after receiving a petition from bartenders calling for an exemption for the "disposable glove law" the law's author, Assemblyman Richard Pan, D-Sacramento, a pediatrician, has introduced a bill to repeal the new regulation and revisit the entire issue.(AP Photo/Rich Pedroncelli)

Foto: Rich Pedroncelli/TT

Var femte sjukhusanställd i södra Sverige har haft handeksem det senaste året. En ny engångshandske av gummi kan vara orsaken.

Engångshandskar av nitril har blivit allt mer populära på landets arbetsplatser. Men nu misstänker dermatologer att gummimaterialet ligger bakom ett uppsving av eksem, skriver tidningen Arbetsliv. Det senaste året har så många som var femte sjukhusanställd i södra Sverige haft handeksem.

Ann Pontén, överläkare vid Yrkes-och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus, misstänker att det kan finnas ett samband mellan den nya gummihandsken och det ökade antalet eksemfall.

Handskarna används inte bara inom vården, utan även på tandläkarmottagningar, i livsmedelsfabriker, sushibutiker, förskola, hemtjänst, salladsrestauranger, charkdiskar och frisersalonger.

Nyligen har de kemiska ämnena som finns i gummihandskarna analyserats på Yrkesdermatologens laboratorium och över 500 sjukhusanställda har blivit undersökta med ett allergitest. Resultaten från proverna ska presenteras i september.