Peter Sjöstrand. Foto: Press

Måleriföretagen och Målareförbundet kommer att ha sina delegationer samlade på onsdag. Efter konstruktiva förhandlingar måndag eftermiddag hoppas parterna på en uppgörelse inom några dagar.

– Förhandlingarna har återupptagits och fortsätter tisdag morgon. Vi kallar in vår förhandlingsdelegation tisdag eftermiddag för att ha den på plats om det blir en öppning, sa Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand när parterna bröt upp efter måndagseftermiddagens samtal.

– Vi har fört konstruktiva samtal, sa Måleriföretagens vd Björn Hellman. På onsdag ska båda parter ha sina delegationer på plats. Förhoppningen är att skriva under ett avtal under veckan.

Relationen mellan Målareförbundet och Måleriföretagen har på några dagar gått från ”iskall” (parternas beskrivning i fredags) till mer eller mindre normal samtalston.

Båda sidor pekar på det nyss slutna byggavtalet som en bidragande orsak till upptiningen. Alla diskussioner om lönenivån är avklarade i och med att Byggnads har accepterat ”märket” på 2,2 procent, säger Björn Hellman.

Men många frågor är fortfarande olösta. Den kanske svåraste gäller ackordssystemet.

I dag betalar alla måleriföretag en avgift motsvarande 1,9 procent av lönesumman till Målerifakta, parternas gemensamma bolag för ackordsmätning. På ett år blir det 55 – 60 miljoner kronor.

Arbetsgivarna vill att bara de företag som använder ackordslön ska behöva betala avgiften. Det ser facket som ett angrepp på hela ackordslönesystemet: Företag som inte använder ackordslön kommer att få en konkurrensfördel.

Målareförbundet vill också anpassa reglerna om restid till en ny dom i EU-domstolen. I de fall anställda börjar arbetsdagen med att resa direkt ut till kunderna ska arbetstiden räknas från det att de lämnar hemmet, enligt domen, som gällde anställda i ett spanskt säkerhetsföretag.

En annan olöst fråga gäller om den utbildningsplan för lärlingar som Måleribranschens yrkesutbildningsnämnd har arbetat fram ska tas in i kollektivavtalet (vilket facket vill, men inte arbetsgivarna).

LÄS OCKSÅ

Öppning kan komma i målarkonflikt

Spegellockout igen för Målarna

Måleriföretagen tror på långkonflikt

”Vi strejkar för vårt lönesystem”

Målarna går ut i strejk

6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning

Måleriföretagen varslar om spegellockout

Medlare ska lösa målarkonflikten

Målarna hotar med strejk

Målaravtal uppsagt av facket

Varsel kan inleda målarförhandling