björn hellman

Björn Hellman. Foto: Press

Det nya byggavtalet kan innebära en öppning även i målerikonflikten. Under måndag eftermiddag träffas parterna igen för första gången sedan målarstrejken inleddes.

Byggavtalet blev klart sent under söndagskvällen och därmed blåste Byggnads av sin strejk. Fortfarande strejkar dock målare på 35 arbetsplatser, men även där kan en lösning vara på gång. Måleriföretagen välkomnar det nya byggavtalet och säger att det innebär en lättnad för hela byggbranschen.

– Jag hoppas givetvis att detta ska leda till att också Målareförbundet ska vilja sitta ner med oss för att gemensamt ta fram ett måleriavtal som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare. En strejk har bara förlorare. Vi hoppas att gårdagens framgång med byggavtalet ska ge oss en välbehövlig skjuts i förhandlingarna inom måleri, säger Björn Hellman vd för Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

Redan under måndag eftermiddag träffas parterna igen för att se om de kan komma överens, erfar tidningen Arbetet.

Om mötet leder till att förhandlingarna återupptas, eller till att parterna åter ber medlarna om hjälp återstår att se, men bara att de träffas innebär en öppning.

Målareförbundet och Måleriföretagen har inte träffats sedan strejken inleddes den 8 april.

Om parterna inte kommer överens utökas istället strejken den 22 april då ytterligare ett varsel från Målareförbundet träder i kraft.

LÄS OCKSÅ

Spegellockout igen för Målarna

Måleriföretagen tror på långkonflikt

”Vi strejkar för vårt lönesystem”

Målarna går ut i strejk

6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning

Måleriföretagen varslar om spegellockout

Medlare ska lösa målarkonflikten

Målarna hotar med strejk

Målaravtal uppsagt av facket

Varsel kan inleda målarförhandling