a798827bcafc044c_org

Johan Lindholm. Foto; Press

Efter sju dygns strejk kom Sveriges Byggindustrier och Byggnads sent på söndagen överens om ett nytt 13 månaders avtal. Avtalet landade inom det så kallade märket på 2,2 procent på 12 månader och räknas upp om 2,38 procent på 13 månader och ackordet blir kvar.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är nöjd:

– Byggnads medlemmar kan sträcka på sig i dag. Vi gick in i den här avtalsrörelsen med 31 viktiga krav för en modern byggbransch. Vi tog striden för att kvinnor, nyanlända och lärlingar ska få jobb i branschen. Och vi krävde mer ordning och reda. Nu har vi tagit ett stort steg framåt, säger han.

– Vi har med det här avtalet fått en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning vilket också gynnar jämställdheten, tydliga mandat för våra fackligt förtroendevalda och vi har fått höjda löner, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Enligt Byggnads innebär avtalet också en satsning på de byggstädarna, som har de lägsta lönerna. De kommer att få en löneökning under avtalsperioden på över tre procent.

Den stora konflikten i förhandlingarna, som ledde fram till strejken handlade inte om löner utan om lönesystemet. Arbetsgivarna ville införa månadslön medan Byggnads slogs för att få behålla ackordslönerna som man har idag.

Avtalet innebär att ackordslönerna blir kvar och Byggnads tänker inte öppna för nya förhandlingar i frågan.

– Den dörren stängde vi före och under. Och var den stängd innan så kan jag säga att den är förseglad med lås och bom nu, säger Johan Lindholm

Avtalet innebär att det nya byggavtalet stannar inom märket konstaterar också Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

– Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

LÄS OCKSÅ

Därför gillar Byggnads ackord

”Strejken en investering”

12 000 medarbetare spegellockoutas

”Väl värt att strejka”

1 600 byggjobbare tas ut i strejk

Strejken närmar sig för Byggnads

Byggnads säger nej till medlarbild

Byggnads drar tillbaka varsel

Sveriges Byggindustrier överväger stämning

Byggnads utökar varsel

Byggnads varslar