Foto: Anders Wiklund/TT

De olika avtalen för tjänstemännen i byggsektorn är nu klara och håller sig inom märket 2,2 procent. Avsättningar till delpension görs. Unionen har dessutom fått en individgaranti på 285 kronor.

Sveriges Byggindustrier har slutit avtal med tre förbund: Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna.

I alla tre avtalet avsätts 0,2 procent till flexpension/delpension. Liksom för arbetsgivarna i industrin har byggarbetsgivarna accepterat flexpension. De bygger vidare på det system som kollegerna i Almega tycker är så förhatligt att de är beredda till konflikt med Unionen och Sveriges Ingenjörer för att slippa systemet.

Avtalet med tjänstemannafacken löper till och med den 31 mars 2017. Därmed kommer tjänstemännen i otakt med Byggnads vars nya avtal löper en månad längre.

Tanken med konstruktionen av en period på 13 månader är att industrin i fortsättningen ska komma först och sätta märket för löneökningarna innan byggbranschen går in i sina slutförhandlingar.

Men ett sådant problem finns inte på Unionens område.

– Nej, för oss handlar det om hur förhandlingarna läggs upp. Allmänna villkor kan vi börja förhandla flera månader innan avtalet går ut. Sedan kan vi vänta på pengarna några dagar om inte industrin satt märket när vi är klara, säger Mikael Segel, ombudsman på Unionen.

I Unionens avtal finns siffor. Löneökningarna ska hamna på 2,0 procent. En allmän lönepott på 1,5 procent fördelas i lokala förhandlingar och lönesamtal. Varje individ är garanterad minst 285 kronor i löneökningar. Dessutom har de lokala parterna 0,5 procent för löneöversyn.

Parterna ska också se över löneprocessen och arbetstidsregler i en arbetsgrupp.

Sveriges Ingenjörer och Ledarna har sifferlösa avtal, som innebär att löneökningarnas storlek avgörs på varje arbetsplats. Ledarna har dessutom fått en arbetsgrupp,  som ska stärka skyddet för visselblåsare.

LÄS OCKSÅ

Trots byggavtal – kamp om ackord kvartstår

Byggstrejken över – avtal klart

Därför gillar Byggnads ackord

”Strejken en investering”

12 000 medarbetare spegellockoutas

”Väl värt att strejka”

1 600 byggjobbare tas ut i strejk

Strejken närmar sig för Byggnads

Byggnads säger nej till medlarbild

Byggnads drar tillbaka varsel

Sveriges Byggindustrier överväger stämning

Byggnads utökar varsel

Byggnads varslar